zou een motorfiets met voorwielaandrijving niet veiliger zijn?

je zou toch minder kans hebben dat bij het accelereren het voorwiel omhoog gaat?

Toegevoegd na 1 uur:
je zou de sturing met een servomotor op het achterwiel kunnen doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Maar als je dan remt ga je meteen onderuit omdat het voorwiel instabiel wordt !

De overbrenging van de motor naar het wiel wordt dan een heel stuk lastiger, omdat het voorwiel kan draaien. Om de vaak vele pk's aan te kunnen moet het ook heel sterk zijn en dat komt de gewichtsverdeling en dus rijplezier ook niet ten goede.

Een voorwielaandrijving bij een motor is niet veiliger, eerder gevaarlijker. De gehele gewichtsverdeling komt dan in gedrang en komt de balans van het voertuig in gevaar. Het rijden op het achterwiel is wat de bestuurder zelf veroorzaakt door de gewichtsverdeling te veranderen zodat het voorwiel los kan komen.

Wel als je dan ook nog het achterwiel blijft aandrijven. Het voorwiel slipt dan minder makkelijk weg. De dure motor in de link heeft dat. Er is in de dertiger jaren geëxperimenteerd met een voorwielaangedreven motor. Op het plaatje een Killinger und Freund uit 1938 met een driecylinder tweetakt motor die in het voorwiel zat. Het is geen sukses geworden...

Bronnen:
http://www.christini.com/awd-technology.php

Ha, die Brankos; Misschien niet echt een motorfiets, maar je kent vast de Solex nog wel: ouderwetse brommertjes met een motortje dat het voorwiel via rollen rechtstreeks aandreef. Ondanks de pruttelsnelheden waren dat nou niet bepaald toonbeelden van veiligheid, laat staan wanneer je een serieuze motor op het voorwiel gaat monteren. Niet langer over nadenken; als het nut had was er vast al eens op grotere schaal mee geëxperimenteerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100