Ik heb een aanrijding gehad met auto wie is aansprakelijk?

Hallo,

Ik reed op 5 maart vrijdag in België. Ik kreeg gekraak en geklop aan mijn auto wilde dit controleren op de bus/vluchtstrook. Toen ik van baan wisselde kwam een andere automobilist met een hoogsnelheid tegen mijn auto aan die verboden was daar te gaan rijden. Ik vroeg me af wie aansprakelijk wordt gesteld door dit gebeurtenis. Bergings voertuig was er ook die zag dat de automobilist die mij raakte constant op de busstrook reed op snelweg er was ook file meneer gaf aan dat hij file wou vermijden. Wie zit hier fout ?

Weet jij het antwoord?

/2500

De vluchtstrook is een pechstrook waar je niet zonder reden mag stoppen en zeker niet mag doorrijden om een file te ontlopen. Bovendien is de auto die jou aanreed achterop gereden. Ook dat is een reen om aansprakelijk te zijn.

Jij zal waarschijnlijk als aansprakelijk/schuldige van het ongeluk worden gezien. Als je van rijbaan verandert, is dat een "bijzondere verrichting" je mag je dat alleen doen als je daarbij het overige verkeer niet hindert en alle andere verkeer voorrang verleent. https://www.anwb.nl/vakantie/nederland/informatie/verkeersregels "Bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre, zoals wegrijden, achteruitrijden of keren, moet je al het andere verkeer voorrang verlenen. Ook als je bijvoorbeeld een inrit oprijdt, een uitrit verlaat, in- of uitvoegt of van rijstrook wisselt, moet je voorrang verlenen aan het overige verkeer." Hij zat ook fout door ergens te rijden waar dat niet mocht, maar dat is niet zo relevant, dat is een andere zaak. Je stelt dat hij met hoge snelheid reed, maar dat is een subjectief gegeven. Als hij harder dan de snelheidslimiet reed, en zodanig hard dat het voor jou niet te zien was in je spiegel dat hij eraan kwam, dan zou dat nog meegewogen kunnen worden, en kan er iets als een 50-50 schuld als oordeel komen. Dus jullie zaten beide fout, maar jij hebt geen voorrang verleent tijdens een bijzondere verrichting en dat is wat sowieso jou schuldig maakt aan het ongeluk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100