Mag je, rijdend op een doorgaande snelweg naar de linker weghelft om invoegend verkeer onbelemmerd te kunnen laten invoegen?

De regel is dat je zoveel mogelijk rechts moet rijden. Maar in voormelde situatie twijfel ik. Ik denk dat het niet mag, ook al is het op zich netjes om te doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Invoegend verkeer/auto's moeten wachten totdat er een gaatje aankomt, dan moeten zij hun snelheid verhogen en mogen zij invoegen. Vaak hebben de invoegers al een snelheid voordat zij kunnen invoegen en rijden dan ook nog door verder dan de invoegstrook. Wij zijn soms zo vriendelijk dat we verkeer dat geen voorrang heeft voorrang geven. Is aardig, maar ook verwarrend, Invoegend verkeer neemt vaak voorrang, in de zin van ...dat mag wel... we krijgen wel de mogelijkheid/voorrang! [Als er links geen verkeer is, kan de rechtdoor rijdende auto een baan opschuiven, ja, maar waarom niet gewoon even wachten door de niet voorrang hebbende invoegende van rechts?] Het mag NIET, omdat je rechts moet rijden, zo veel mogelijk rechts. Geleerd op autorijles: 'Houdt je bij de regels en wees geen dame of heer door een ander voorrang te geven, neem je eigen voorrang.'

Bovenstaand antwoord is niet helemaal juist. Het is niet verboden om naar links te gaan voor invoegend verkeer. Als je schade maakt door je uitwijkactie zit je wel fout. En het is verboden als je verkeer op die linkerbaan hindert.

Ja dat mag. Het hoeft niet, maar het mag wel. Uiteraard alleen als de linker rijstrook ook vrij is en je met je sociale actie niet een ander hindert. Ik heb bij mijn rijles geleerd dat als het veilig kan, zonder verkeer op de linkerstrook dus, het ook de voorkeur heeft. Het bevordert dan de doorstroming, invoegend verkeer kan gelijkmatiger op snelheid komen en heeft beter overzicht. Dus beter voor de verkeersveiligheid en beter voor het milieu. Omdat er vaker verwarring over is en er zelfs mensen zijn die menen voorrang te hebben als ze willen invoegen, heeft de ANWB er een filmpje voor gemaakt.

Bronnen:
https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/invoegen

nee, je mag niet zomaar op de andere weghelft gaan rijden, anders dan voor inhalen of uitwijken voor een gevaarlijke situatie. invoegen is geen gevaarlijke situatie, het is namelijk een bekende/op de weg aangeduide situatie. daarnaast is de wetgever heel duidelijk in deze situatie... de invoeger moet zich aanpassen en is ondergeschikt aan de hoofdrijbaan. in de 5 seconden die ik aan een google search heb besteed, kwam o.a. dit naar boven (zie bron)

Bronnen:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/5...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100