Hoe komt het dat het in sommige landen heel snel donker is?

Ik was laatst in het buitenland, en daar "viel" als het ware de avond. (Het was heel snel en 'opeens' donker)
Hier in Nederland wordt het vaak geleidelijk aan donker, hoe komt het dat hier een verschil tussen zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de evenaar heeft de aarde de grootste omtreksnelheid, ongeveer 1800KM/H dus sneller dan het geluid (theoretisch gezien) de zon verplaatst zich dus het snelst over de evenaar en is dus het snelst op en onder. met Noord heeft het niets te maken , Loenie, je doelt waarschijnlijk op het effect wat bij de poolcirkel optreedt dat de zon op enig moment niet meer opkomt of ondergaat, afhankelijk van het jaargetijde, dat gebeurt evenzogoed ook bij de zuidpool. daar is de omtreksnelheid het laagst en de tiltpositie van de aarde maakt dat je in de zomer daar de langste dag en in de winter de kortste dag kunt beleven.

Dat heeft te maken met de hoek waarop de zon op de aarde schijnt. Hoe zuidelijker, hoe sneller donker. Hoe noordelijker hoe langer licht.

hoe dichter het land bij de evenaar ligt hoe eerder het er donker is

Het heeft niet te maken met noord en zuid maar met de Evenaar. Rond de evenaar wordt het het snelst donker. Des te verder je naar de polen komt, des te langzamer het donker wordt.

Het hangt ervan af hoe ver dat land van de evenaar verwijderd is. Op de evenaar duren dag en nacht altijd ongeveer even lang (12 uur). Het verschil tussen de lengte van de nacht en de lengte van de dag wordt steeds groter naarmate je van de evenaar weg gaat in de richting van een pool.

De zon schijnt op de aarde in een hoek. Hoe dichter je naar de evenaar gaat hoe sneller het donkerder is. hoe meer je naar het noorden gaat hoe langer het licht blijft (denk aan de dagen dat het niet donker word in lapland.)

Hoe dichter je bij de evenaar zit, hoe steiler de zon opkomt en onder gaat, hoe sneller het donker wordt. Ga je meer naar de polen toe, hoe schuiner de zon op komt en ondergaat, hoe langer het duurt voordat het donker is. Zit je in de zomer boven de poolcirkel, dan gaat de zon zo schuin onder, dat hij niet ondergaat en ook in de nacht nog licht is, hij draait dan een rondje van oost naar zuid, naar west naar noord en weer naar oost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100