Weet iemand waar de Brommelerwatermolen heeft gestaan in Wijnandsrade bij Nuth Nederland?

Ergens aan het kasteel.

Toegevoegd na 18 uur:
In 1945 hebben de Duitsers de loopbrug aan de woning van de watermolen opgeblazen.
De familie Bemelmans woonde in deze woning dewelke is afgebroken na de felle beschadiging door de explosie. Deze woning met molen moet ergens gestaan hebben
aan de motte heuvel bij het kasteel.
Waar precies??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Brommelermolen, van oudsher een graanmolen, behoorde met tal van andere bezittingen tot het adellijke goed Wijnandsrade, dat in handen was van de familie Mascherel tussen de 14e en de 16e eeuw. Daarna ging het goed over in handen van het adelijke geslacht Von Bongart. Deze familie verkocht de molen aan de Heerlener Bank in 1916 die het vrijwel direct doorverkocht aan de, uit Nuth afkomstige, familie Bemelmans die het reeds sinds 1879 pachtte. Sinds het begin van de 20e eeuw leed de molen schade door mijnverzakkingen en nam ook de watertoevoer af. Na de Tweede Wereldoorlog werd de molen nog nauwelijks gebruikt en in 1959 werden de stuwrechten door het waterschap afgekocht. Het waterrad en het maalwerk werd verwijderd en de molentak werd gedempt, waardoor de Geleenbeek weer haar meer natuurlijke verloop kreeg. De molen stond dus in een van de Geleenbeek afgeleide watertak in het grondgebied rondom Kasteel Wijnandsrade. Toegevoegd na 20 uur: De oorspronkelijke hoeve Brommelen lag in de laagte, naast de “Siep” met vijver, en werd voor het eerst rond 1490 genoemd. De familie L’Ortye woonde eeuwen lang in deze pachthoeve, gelegen in het uiterste oosten van de Vrije Heerlijkheid nabij Geleenbeek en watermolen (klein) Brommelen. Met alle gegevens tot nu toe denk ik te weten dat de molen stond op de plek die ik op bijgevoegd kaartje met geel aangeef (als het lukt 't geplaatst te krijgen!):

Bronnen:
http://www.rijckheyt.nl/sjablonen/rijckhey...
http://www.vriendenvanwijnandsrade.nl
http://www.ww2insouthlimburg.nl/nuth.htm

De Brommelerwatermolen stond in Brommelen. Een gehucht van 15 huizen in Wijnandsrade. Brommelen ligt op een kilometer of drie van het kasteel Wijnandsrade. In Wikipedia staat dat de molen aan een beek genaamd Siep lag. De naam Siep vind ik niet op de kaart van Google. Wel de "Hulsbergerbeek" die loopt vanaf het kasteel, richting Brommelen en mondt uit in de Geleenbeek. Parallel aan deze beek loopt het "Oudemolen voetpad" Waarschijnlijk heeft deze beek twee namen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brommelen_(Wi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100