Wat betekent de kleur van een paspoort?

De Nederlandse en Duitse paspoort hebben een rode kaft, die van Amerika en Canada hebben een donkerblauwe kaft. Is de kleur van de paspoort regio gebonden? En waarom deze kleuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kleuren van onze paspoorten zijn onder te verdelen in 4 hoofdkleuren, namelijk groen, blauw, rood en zwart. Onze paspoorten zijn in een tint van een van de vier hoofdkleuren. De kleuren van de paspoorten zijn gerelateerd aan het beleid of de geografie. De regering van ieder land kiest zelf een een kleur/tint en ontwerp uit. Benieuwd wat de kleuren van onze paspoorten betekenen, laten we eens kijken. Zwart: Slechts een beperkt aantal landen in de wereld hebben een zwart paspoort. Dit zijn de landen waar zwart een belangrijke rol vervult zoals Angola, Congo, Zambia, Tsjaad, Botswana en Maliwi. Ook de paspoorten uit Nieuw-Zeeland zijn zwart. Rood: Er wordt gezegd dat de rode kleur van de paspoorten iets te maken heeft met het huidige of vroegere communisme. Ook veel Scandinavische landen hebben rode paspoorten, dit is het gevolg van de rode vlaggen tijdens de Vikingtijd. Groen: Sinds er gezegd is dat groen de favoriete kleur is van de profeet Mohammed hebben de landen Marokko, Iran, Pakistan, Afghanistan, Mauritanie en Saoedi-Arabie een groene cover om hun paspoort. Ook hebben de Afrikaanse landen als Nigeria, Senagal, Ivoorkust en Burkina Faso een groene kleur, dit heeft te maken met hun lidmaatschap aan ECOWAS. Blauw: Amerikaanse paspoorten zijn blauw van kleur, zodat ze matchen met de blauwe kleur op de vlag. Ook hebben de inwoners van de Caribische gemeenschap een blauw paspoort, dit is het gevolg van hun geografische ligging. Tot slot hebben ook de landen in het zuiden van Amerika een blauwe kleur, dit toont de verhouding dot de douane-unie Mercosur.

Bronnen:
https://www.senioren.nl/2016/04/wist-u-dat...

In principe kiest elk land zelf zijn kleur, maar er kunnen inderdaadregionale afspraken zijn. Zo hebben landen van de EU allemaal de kleur die wij in Nederland ook hebben (roodachtig). Wat verdere stelregels: Zwart: Slechts een beperkt aantal landen in de wereld hebben een zwart paspoort. Dit zijn de landen waar zwart een belangrijke rol vervult zoals Angola, Congo, Zambia, Tsjaad, Botswana en Maliwi. Ook de paspoorten uit Nieuw-Zeeland zijn zwart. Rood: Er wordt gezegd dat de rode kleur van de paspoorten iets te maken heeft met het huidige of vroegere communisme. Ook veel Scandinavische landen hebben rode paspoorten, dit is het gevolg van de rode vlaggen tijdens de Vikingtijd. Groen: Sinds er gezegd is dat groen de favoriete kleur is van de profeet Mohammed hebben de landen Marokko, Iran, Pakistan, Afghanistan, Mauritanie en Saoedi-Arabie een groene cover om hun paspoort. Ook hebben de Afrikaanse landen als Nigeria, Senagal, Ivoorkust en Burkina Faso een groene kleur, dit heeft te maken met hun lidmaatschap aan ECOWAS. Blauw: Amerikaanse paspoorten zijn blauw van kleur, zodat ze matchen met de blauwe kleur op de vlag. Ook hebben de inwoners van de Caribische gemeenschap een blauw paspoort, dit is het gevolg van hun geografische ligging. Tot slot hebben ook de landen in het zuiden van Amerika een blauwe kleur, dit toont de verhouding dot de douane-unie Mercosur.

Bronnen:
https://www.senioren.nl/2016/04/wist-u-dat...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100