Hoe bestaat het in Jip en Janneke taal dat je een telefoon bij een liedje houdt, en dat deze het voor je opzoekt/kan vinden?

Mijn zoon laat me net iets zien wat hij op zijn mobiel heeft gedownload. Liedje opgezocht op youtube, stukje laten spelen, en zijn telefoon geeft aan wat voor liedje dit is. Ik sla er haast steil van achterover hoe snel dit soort dingen tegenwoordig allemaal gaan en kunnen. Hoe is dit mogelijk?

Toegevoegd na 1 minuut:
Liedje dus afgespeeld op mijn laptop en hij zijn tefeoon er bij gehouden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze programma's maken gebruik van technieken uit de wereld van de patroonherkenning. Het is lastig in een paar woorden uit te leggen, maar je zou het je als volgt kunnen voorstellen: van alle liedjes die in de database van de makers van het programma zitten, wordt een soort handtekening of vingerafdruk gemaakt. Als je een telefoon met het programma erop een liedje laat horen, wordt ook daarvan zo'n handtekening gegenereerd. Die handtekening wordt dan vergeleken met alle handtekeningen in de database. Het liedje dat bij de meest gelijkende handtekening hoort, zal dan waarschijnlijk het liedje zijn dat je aan de telefoon liet horen. De truc zit hem natuurlijk in het bedenken van een slimme techniek om die handtekeningen te bepalen en ze met elkaar te laten vergelijken. Hier gaat een hele wereld aan onderzoek achter schuil. Zie ook de bron.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100