Gebruikt een smartphone met hoofdtelefoon meer energie dan zonder hoofdtelefoon?

Ik voer een discussie met een collega over de stelling dat het energieverbruik van een smartphone hoger wordt, zodra je een hoofdtelefoon aansluit.

Het argument voor is dat de hoofdtelefoon in beweging moet worden gebracht en dus energie kost.

Het argument tegen is dat de smartphone geen flauw idee heeft dat er een hoofdtelefoon is aangesloten en gewoon altijd een signaal aan de uitgang afgeeft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een hoofdtelefoon is als het ware een mini luidspreker en verbruikt met als de boxen van hifi installatie energie. De versterker levert vermogen aan die luidsprekers en verbruikt dus meer, hoe klein die ook zijn. Een hifi installatie verbruikt ook meer naarmate het geluid hoger staat, uw smartphone ook.

Als je een hoofdelefoon op een smartphone aansluit dan wordt de interne speaker uitgeschakelt. De energie van de versterker van de telefoon wordt dus van de ene naar de andere speaker overgezet. Het verbruik blijft ongeveer gelijk, bij een hoofdtelefoon wordt de energie wat efficiënter op het oor overgebracht. Als je daarom het volume lager zet dan zal het energiegebruik zelfs iets lager worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100