Waarom spelen Engeland en Schotland onder eigen naam mee aan internationale competities?

Of het nu gaat om voetbal, de Olympische Spelen of om het Songfestival. Steeds doen Engeland en/of Schotland mee onder eigen naam in plaats van onder de landsnaam: Groot Brittannië of het Verenigd Koninkrijk? Engeland en Schotland zijn toch eigenlijk een soort provincies of zie ik dat verkeerd. Kunnen we Friesland of Limburg ook apart laten meedoen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Engeland en Schotland doen onder eigen naam mee aan sommige competities (oa. voetbal en rugby), omdat Engeland en Schotland (alsmede Wales en Noord-Ierland) eigen voetbalbonden hebben die erkend lid zijn van de internationale sportbonden en die eigen interne competities organiseren. Dat is een historisch gegroeide situatie.

Engeland en Schotland doen onder hun eigen namen mee, omdat het twee verschillende landen betreft. Dit geldt ook voor Wales en Noord-Ierland. Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn vier constituerende landen. Zij maken hun eigen beleid, hebben hun eigen binnenlands bestuur en zelfs ook hun eigen vlag, taal en Schotland heeft ook zijn eigen bankbiljetten. En daarbij hebben ze ook hun eigen sportbonden hun eigen sportcompetities. Dit gaat dus een stuk verder, dan het bestuur van een provincie in Nederland, of een staat in de Verenigde Staten van Amerika. Engeland, Schotland en Wales vormen samen Groot Brittannië en met Noord-Ierland erbij is het het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is de souvereine staat en heeft daarmee het hoogste gezag over de vier landen. Maar voor internationale sportcompetities zijn het vier verschillende landen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100