Waarom ligt iemand in borstligging minder stabiel dan iemand in rugligging tijdens het zwemmen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik kan daarvoor twee redenen bedenken. 1 als je inademt, zet je lijf aan de voorkant uit. Daar zit dus de grootste luchtbel. Als je op de buik in het water ligt, zit je "drijfpunt" dus aan de onderkant, en de rest moet daar bovenop in evenwicht blijven. Als je op je rug in het water ligt, ligt je drijfpunt aan de bovenkant, en houdt de rest daaronder je stabiel in het water, als een soort kiel. 2. Als je op je buik ligt, moet je toch regelmatig je hoofd boven water houden om te ademen, je kunt dus minder rustig blijven liggen dan op je rug.

Volgens mij komt dat omdat de voorkant van het lichaam bol is en de achterkant vlak. En omdat in die bolle borstruimte ook nog lucht zit, wil dat naar boven, dus je licham wil zich vanzelf omdraaien daardoor.

Het draaien van het hoofd, zodat je adem kunt halen, zet bij zwemmers met gematigde lichaamscontrole de schouders ook in beweging (draait mee). Terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn. Kijk voor het beste voorbeeld naar de jonge beginnende zwemmers. Zij kantelen hun hele schouderpartij om te kunnen ademen. Bij de gevorderde zwemmers, zul je de instabiliteit niet zien tijdens het zwemmen, zij kantelen hun hoofd heel licht tussen de uithaal en de overhaal fase van hun arm en ademen via hun mondhoek. Op deze manier beweegt hun hoofd met hun schouders mee en is van instabiliteit geen sprake, ipv andersom. Op de rug zou het draaien van het hoofd ook instabiliteit veroorzaken, doordat ook dan de beweging doorzet in de schouders. Echter is het draaien van het hoofd uiteraard niet nodig. In theorie is er helemaal geen verschil in stabiliteit, echter doordat de techniek vaak niet goed toe word gepast is er in de praktijk instabiliteit te zien bij de minder gevorderde zwemmers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100