Wie bedenkt cryptogrammen?

Zit er echt iemand de hele dag op kantoor alleen maar cryptogrammen te bedenken? :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cryptogrammen worden bedacht door cryptogrammenmakers. De bekendste cryptogrammenmaker van Nederland is Jan Meulendijks. Op deze website http://www.denksport.nl/janmeulendijks vind je over hem onder meer de volgende informatie: "Jan Meulendijks, dé autoriteit op cryptogebied! Jan Meulendijks maakt puzzelboeken voor de echte liefhebber van cryptogrammen. De beginnende puzzelaar kan kiezen uit afwisselende cryptofilippines en er zijn ambachtelijke puzzels van een hoger niveau voor de gevorderde cryptokenner. Iedereen vindt bij Jan Meulendijks zijn favoriete cryptogrammen. Jan Meulendijks heeft voor iedere cryptogrammenliefhebber op ieder niveau een leuke, uitdagende uitgave." Wie in Wikipedia zoekt naar cryptogrammenmakers vindt informatie over Frans Wentholt, een andere cryptogrammenmaker: "Frans Wentholt (Eindhoven, 15 mei 1958) is een Nederlands striptekenaar, illustrator, vormgever, componist en cryptogrammenmaker." "Sinds 2001 is Wentholt vooral actief als cryptogrammenmaker. Hij ontwerpt naast standaardcryptogrammen ook variaties als Cryptografiek, Pentagram, Cryptomuziek en, samen met Adri Altink, het Rebus-Cryptogram." Over Jan Meulendijks is nog geen pagina in Wikipedia. Wel is er nog te vinden, dat hij, samen met Bart Schuil, de televisiequizzen Babbelonië http://nl.wikipedia.org/wiki/Babbeloni%C3%AB en Tien voor Taal heeft bedacht. Beide quizzen hebben ook "taal" als onderwerp, net als cryptogrammen. Of cryptogrammenmakers "de hele dag" bezig zijn met het maken van cryptogrammen, dat weet ik niet, maar dat is wel goed mogelijk. Mensen in andere creatieve beroepen zoals cartoonisten zijn "altijd" bezig met het maken van cartoons, schrijvers met schrijven, zo kunnen cryptogrammenmakers ook werken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Wentholt
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tien_voor_Taal
http://www.denksport.nl/janmeulendijks

Nee, dat zullen (vrijwel) uitsluitend hobbyisten zijn die in hun vrije tijd cryptogrammen maken, eventueel tegen vergoeding.

Ja, cryptogrammen worden gewoon door mensen bedacht. Wat me altijd wel opvalt is er dat vaak gebruik wordt gemaakt van varianten op bestaande cryptogrammen. Een aantal woorden in de vraag worden dan veranderd, waardoor het er in eerste instantie als nieuw uitziet. Maar ook deze veranderingen worden uiteraard door mensen bedacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100