Waarom is een warming-up nodig?

Bij intensief sporten moeten we altijd een warming-up doen voordat het echte werk begint. Waarom? Dieren doen dat niet.

Een panter ligt tijden in het struikgewas verscholen. Hij beweegt zich nauwelijks, hooguit sluipt hij uiterst langzaam en voorzichtig richting de prooi. Als dan die lekkere gazelle eindelijk dicht genoeg bij is, neemt de panter een enorme sprint - met koude spieren.

Als die panter daar geen blessures aan overhoudt, waarom ik dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is los van de redenen die Patrick al noemt heel simpel... Het menselijk lichaam heeft een veelvoud aan spieren en spiergroepen die een panter niet heeft. De warming-up bij sporten dient enkel en alleen om spieren systematisch op te warmen. Hierbij zullen voornamelijk de spieren en spiergroepen worden gebruikt die doorgaans niet dagelijks worden gebruikt... En dan doel ik dus niet op bijv. de biceps en triceps, of de kuitspieren. Hoewel het van tijd tot tijd gecontroleerd rekken en strekken van deze laatste geen kwaad kan. Spieren die blessuregevoelig zijn, zijn met name de dij en hamstring. En de beruchte delta en monikscapspier. Dit zijn de spieren die bij een plotselinge bewiging gemakkelijk kunnen scheuren. Zelfs als dit mm zijn kun je er behoorlijk last van hebben...

Van één sprintje zul je niet direkt een blessure oplopen. Je zult wel sneller melkzuur en dus krampen oplopen. Nu die mooie panter zit niet hele dagen achter een pc-scherm en is jarenlang getraind op zulke situaties instinctmatig. de opwarming van de spieren is dus wel nodig bij al degenen die HEVIGE inspanningen gaan verrichten, zoniet is een systematische opbouw tijdens het sporten voldoende.

Omdat de panter ook maar een paar seconden deze snelheid aan kan houden.. Doet deze panter een warming up dan kan hij dit ongetwijfeld langer volhouden

Misschien heeft die panter ook wel kramp ... ik kan niet echt praten met een panter namelijk

Dieren hebben (meestal) 4 poten en hun oppervlakte is veel groter. Tevens trek een leeuw of jaquar een korte sprint. Wij mensen sporten om een hele andere reden.

even een vergelijking; het is buiten -10, je start je auto, gaat direct de A7 op en knalt meteen naar 180 km/u wat denk je dat dit met je motor doet?

Op je spieren op te warmen en daarmee losser te krijgen. Daardoor zijn je spieren beter in staat intensief en veel verschillende bewegingen te maken en daardoor voorkom je blessures. Daarnaast weet ik uit eigen ervaring dat je scherper begint aan een wedstrijd als je van te voren al een warming-up hebt gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100