Waarom heeft Wimbledon gestreept gras?

Het tennisgras van Wimbledon is verdeeld in vele stroken van licht- en donkergroen. Op tv geeft dit een soort zebrabeeld. De tennisbal is hierdoor moeilijk te volgen. Waarom heeft Wimbledon gestreept gras? En is er een (eventueel) voordeel van deze contrasterende strepen?.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat het gras heen en weer gemaaid wordt. Er is inderdaad wellicht een voordeel, je zou wat beter het veld in kunnen schatten. Dezelfde gelijkende vraag wordt over voetbal velden ook gevraagd (voetbalantwoord dus, maar dat maakt voor het idee weinig uit): https://www.quest.nl/mens/sport/a25468018/voetbalveld-gestreepte-banen/ De banen op het voetbalveld zijn de schuld van de terreinknecht met zijn grasmaaier. Want door het maaien komen de grassprieten in een bepaalde richting te staan. En omdat een maaier aan het eind van het veld draait, komt een deel van het gras de ene kant op te staan en een deel de andere. Donker en licht gras De grassprieten in de donkere en lichte banen zijn hetzelfde. Maar kijk je met de gemaaide sprieten mee, dan valt er veel licht op de sprieten en lijken ze lichtgroen. Kijk je tegen de richting van de grassprieten in, dan lijkt dat stuk van de grasmat donkergroen. Hetzelfde effect is ook te zien als je met je hand over een fluwelen kussen gaat. De kant die de haren op staan, bepaalt de kleur van het kussen. Waarom die banen op het veld? De banen zijn dus een mooie bijkomstigheid van het maaien. Maar dat niet alleen. Het zou scheidsrechters en assistent-scheidsrechters ook helpen om spelsituaties beter in te schatten. Zo zouden ze bijvoorbeeld beter kunnen zien of iemand buitenspel staat. === Er zou zelfs van een extra roller achter de maaier gebruik gemaakt worden.

Toegevoegd op 01 juli 2019 11:30: afbeelding
Bronnen:
https://tt.tennis-warehouse.com/index.php?...

Dat ziet er mooier uit, vooral op een beeldscherm. De strepen worden gemaakt met kalk net zoals bij voetbalvelden. Het is een hardnekkig misverstand dat het door de maairichting komt, de vleug die dat geeft is binnen enkele speelminuten verdwenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100