Waarom worden mensen monnik?

Ik heb al een groot aantal boeken gelezen over deze cultuur en had het er gister met een vriend over.

logischerwijs zou je zeggen dat er iets is dat monniken zoveel voldoening geeft dat dit opweegt tegen alle ups en downs van het leven van een ''normaal persoon'' (zie grafiek, blijheid/voldoening van normaal persoon is groen, en monnik oranje).

maar wat is dat ''iets'' dan waar ze zoveel voldoening uit kunnen halen? mediteren en gewoon ''zijn''? ik zie dit meer als de easy way out voor mensen die geen zin meer hebben om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn dan ook aardig wat mensen die pas op latere leeftijd monnik worden omdat ze het moderne jachtige leven en de ratrace beu zijn. Aangezien de ordes waar monniken toe behoren heel divers zijn met diverse taken en doelen die zij willen nastreven zullen de redenen om monnik te worden ook heel divers zijn. Er zijn bv ordes die zo eenvoudig mogelijk willen leven. Zij proberen zoveel mogelijk selfsupporting te zijn en verbouwen hun eigen gewassen en houden hun eigen dieren. Er zijn ordes die zich met wetenschap bezig houden of met honing produceren of met bierbrouwen, een groot contrast dus. Er zijn ordes waar men zwijgt en zich alleen met contemplatie en nuttige dagelijkse werkzaamheden bezig houdt. Zoveel hoofden, zoveel zinnen dus als je wilt weten waarom iemand monnik wordt zal je het hem zelf moeten vragen.

Een oom van mij moest van zijn vader (we praten begin vorige eeuw). Hij is daar nooit echt gelukkig in geweest maar heeft er ook nooit uit durven stappen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100