Hoe vaak is de Bijbel ongeveer herschreven?

Ik vraag me af, wat er nog van het oorspronkelijke oude en
nieuwe testament over is.
Deze is door de eeuwen heen menigmaal in verschillende takken van Religies herschreven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelfs de eerste keer dat de bijbel werd geschreven is hij eigenlijk al herschreven. De Bijbel is niet in één keer tot stand gekomen, maar is in de loop van duizenden jaren samengesteld. Oude mythes zoals een grote zondvloed, aardbevingen, hongersnoden e.d. waren onderdeel van de mondeling doorgegeven verhalen en legenden, zijn herschreven om beter te passen binnen de bijbel. De bijbel bevat daarom vele tegenstrijdigheden en gekunstelde zaken. Verder zijn er veel meer boeken geschreven dan die op dit moment in de bijbel zijn opgenomen. De zgn apocriefe boeken (google er maar eens op) hebben het niet gered omdat ze niet zouden passen bij de rest. De afgelopen honderden jaren is steeds meer bewezen dat veel zaken uit de bijbel inhoudelijk niet kloppen. Dat begon al door - tegen het zere been van de kerk - te beweren dat de aarde rond was, dat de zon een 'gewone' ster was die toevallig wat dichterbij staat (hij schiep de zon, de maan en de sterren... wel vreemd, hij schiep dus een ster, de maan en toen nog meer sterren?). Van steeds meer zaken die lang als feit werden gepresenteerd wordt duidelijk dat het gaat om fictie. Alleen wat geschiedenis-ontkenners blijven volhouden dat de wereld pas een paar duizend jaar oud is en dino's nooit bestaan hebben, maar god of de duivel hun botten in de grond heeft verstopt om ons te foppen. Vandaag nog stond er een bericht dat het waarschijnlijk is dat de brieven van de apostelen helemaal niet door hen geschreven zijn (zie 1e link). Terugkomend op je vraag: de bijbel (het oude testament) is begonnen met herschrijven van bestaande verhalen in de loop van duizenden jaren. Ook zijn er toen wat voorspellingen in geschreven. Deze Joodse bijbel is door de christenen gebruikt om hun predikant te bombarderen tot de zoon van god. De voorspellingen uit het Oude Testament kwamen (uiteraard) allemaal uit in het Nieuwe Testament. De bijbel is sindsdien nog verschillende keren aangepast, vertaald naar het heden enz enz. De afgelopen 1500 jaar is er relatief weinig veranderd in de inhoud van de bijbel. De bijbel is later weer gebruikt door de islam om mensen en gebeurtenissen te lenen, maar met een islamitisch sausje eroverheen. Het Joodse heilige boek is dus omgevormd tot een christelijk heilig boek, die is weer omgevormd tot een islamitisch heilig boek. Maar waarom zijn er dan zoveel duizenden religies? Simpel, verschillende religieuze stromingen maken weer ruzie over de uitleg van de teksten die ze allemaal gebruiken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/All_About_Mormons
http://nl.wikipedia.org/wiki/Apocrief
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbel_(christendom)
http://www.nu.nl/boek/2518804/nieuwe-testa...

Vaak, verhalen werden vroeger al van mond tot mond, vader op zoon, doorverteld. Hoe vaak is niet precies te zeggen.

heel vaak. ik denk dat je de waarheid niet wilt weten het is vast heel dom en slaat wast nergens op daarom hebben ze het vast verandert

er bestaan nog steeds zeer oude teksten. Uit de eerste eeuwen na christus voor het nieuwe testament en de dode zeerollen , ver voor christus, van het oude testament. Voor vertalingen worden die nog steeds geraadpleegd. Het vertaal probleem zit dan ook niet in kennis van oude uitgaven maar in kennis van het "referentie kader" mbt die teksten. Want zoals nu al anders nederlands gesproken wordt als in mijn jonge jaren, zo zal ook het begrip van die oude teksten zeer lastig zijn omdat de woorden in de betekenis van diezelfde jaren moeten worden gelezen.

Als je met herschreven, gekopieerd bedoelt dan is dat 15000 keer, in de oudheid. 5700 Griekse en nog 9000 in een andere taal (Koptisch, Aramees, Arabisch, Latijn). Soms gaat het om complete Bijbels andere zijn boeken, bladzijden en in enkele gevallen om een fragment. Vergeleken met boeken uit dezelfde periode is de enorm. Ilias van Homerus bijvoorbeeld komt met 650 manuscripten het dichtst in de buurt. De meeste andere klassieke geschriften moeten het met veel minder doen (Tacitus: 20, Caesar: 10, Plato: 8). Daarnaast hebben kerkvaders 36.289 geciteerd uit het NT waarmee we op 11 verzen na eveneens het complete NT hebben. De tijdskloof tussen het origineel en de oudst overgeleverde documenten is trouwens ook opmerkelijk klein te noemen. Het vroegste manuscript van het NT is 25 jaar na het origineel (het John Rylands fragment, ligt in Manchester) Vergeleken met de andere documenten komt wederom Homerus het dichts bij met 500 jaar (verder Caesar 1000, Tacitus 1000, Plato 1200). Er is dus enorm veel van over. De hoeveelheid verzekert ons van de kleine foutmarge, en we kunnen de mate van mythe vorming zien of herkennen. Door de de kleine tijdskloof zijn we verzekerd van het feit dat al heel snel delen van het NT werden opgeschreven, terwijl dit alles bij andere volledig geaccepteerde historische documenten niet het geval is.

Bronnen:
Baker Encyclopedia of Christian Apologetics

De Bijbel is niet 'herschreven' door religies. De oorspronkelijke teksten zijn nog altijd bekend. Het probleem is, dat die teksten vertaald moeten worden. Religies verwerken vaak hun eigen zienswijze in hun vertaling, zonder dat ze de tekst 'verkeerd' vertalen.

Op menselijk niveau werd de Bijbel door ongeveer 40 mannen met verscheidene achtergronden geschreven, over een periode van ongeveer 1500 jaar. Jesaja was een profeet, Ezra was een priester, Matteüs was een belastinginner, Johannes was een visser, Paulus was een tentmaker, Mozes was een herder, Lucas was een arts. Elk van de schrijvers biedt een ander perspectief, maar zij verkondigen allemaal de ene ware God. De Thora werd oorspronkelijk gedicteerd door God aan Mozes, letter voor letter. uit de Midrasj (Devarim Rabba 9:4) : "Voor zijn dood, schreef Mozes 13 Torah Rollen. Twaalf van deze waren verdeeld naar elk van de 12 stammen. De 13e was geplaatst in de Ark van het convenant (met de tabletten). Als er iemand zou komen en proberen te herschrijven of vervalsen van de Tora, zou het een in de Ark 'getuigen' tegen hem. " (Ook als hij toegang had tot de rol in de Ark en probeerde te vervalsen Het zou de verspreide kopieën 'getuigen' tegen hem.) Een authentieke "bewijs tekst" was altijd bewaard in de Heilige Tempel in Jeruzalem, waartegen alle andere rollen zouden worden gecontroleerd. De zorgvuldige proces van de hand-het kopiëren van een scroll duurt ongeveer 2.000 uur (Een full-time baan voor een jaar). Door de eeuwen heen, hebben joodse schriftgeleerden gehandeld op grond van de volgende richtlijnen: - Een Torah Scroll is gediskwalificeerd als zelfs een enkele letter wordt toegevoegd. - Een Torah Scroll is gediskwalificeerd als zelfs een enkele letter wordt verwijderd. 2 Timoteüs 3:16 vertelt ons dat de Bijbel door God “ingegeven” of “geïnspireerd” werd aan de schrijvers. De Bijbel is het meest verkochte boek, meest vertaalde boek, meest geliefde boek en meest gehate boek. Geen boek heeft meer stof doen opwaaien dan de Bijbel.

Gods woord wordt overgeleverd van generatie naar generatie en in het bijzonder in de oude wereld was er geen papier en hele primitieve schrijfgerei waardoor heel veel mondeling werd doorgegeven. Ik denk dat we geen duidelijke antwoord kunnen krijgen omdat de bijbel door verschillende mensen is geschreven. Verschillende hoofdstukken door verschillenden personen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100