Hoe kun je iemand verhinderen dronken te gaan rijden?

Een vriend van ons drinkt op een feestje 5 flesjes bier en rijdt daarna zijn vrouw en kinderen naar huis.
Diverse mensen hebben al tegen hem gezegd dat hij dat niet moet doen, maar hij zegt dat hij er geen last van heeft en gaat gewoon achter het stuur zitten. Zijn vrouw protesteert niet.
Wat kan ik doen? Het liefst zou ik de politie waarschuwen, zodat die hem een enorme bekeuring geven.

Weet jij het antwoord?

/2500

De 'gemakkelijkste' manier is > sleutels afpakken < maar ja, als hij er echt geen last van heeft/niets van merkt, dan zal dat wel problemen opleveren. Bovendien zal dat maar eenmalig werken (ik kende iemand -zelfde probleem- die vervolgens altijd nog een reserve sleutel bij zich had!), als het tegenzit. @Zijn vrouw zou je misschien willen inschakelen, lijkt me wel logisch "rijdt daarna zijn vrouw en kinderen naar huis...", het kan zijn dat zij alleen niet tegen hem opkan , gebeurt vaker en mensen die eindeloos ruzie over van alles hebben > stompen af < en geven dan de moed maar op. @Als er nog een oudere generatie in beeld is, zou dat de oplossing kunnen zijn. Schakel deze in, als hij nog respect voor zijn vader/moeder/oom/tante heeft, kan dit zeker helpen. @De laatste oplossing die ik kan bedenken is een >> INTERVENTIE << Hierbij komen de familie/gezin/vrienden van de hoofdpersoon bij elkaar en gaan het 'gevecht' met hem aan. Blijven hem wijzen op alle gevaren op de risico's die hij en NIET ALLEEN HIJ loopt > voor de kinderen < moeten ingezet worden , dat raakt iemand die redelijk onverschillig is, toch wel. (Er zijn professionels die hierbij kunnen helpen.) Dit zijn geen simpele problemen, Succes!

Familie inschakelen helpt niet. Iemand die drinkt kan dat alleen vrijwillig opgeven. Zo gauw anderen zich ermee bemoeien gooien ze de kont tegen de krib en drinken zelfs meer dan ze van plan waren. Een heel goede vriend kan alleen in een een op een gesprek eenmalig de koe bij de horens vatten, maar moet dan overduidelijk op de mogelijke gevolgen wijzen. De man zal zelf moeten stoppen en zijn verantwoordelijkheden nemen. Misschien is de man in kwestie niet verslaafd en kan hij er echt tegen. Toch zal zijn reactiesnelheid hoe dan ook minder zijn en daar is hij zelf nog niet van overtuigd. Blijf niet allemaal zeuren, je maakt het alleen maar erger.

Als je dit wil voorkomen, zit er niets anders op dan je feestjes alcoholvrij te houden en de alcohol ergens op te bergen waar niemand het vind. Als je dat niet wil, zeg dan tegen hem dat je de politie belt, als hij meer dan 2 biertjes drinkt en doe dat dan ook als dat gebeurt. Dat is beter dan dat hij samen met zijn vrouw en kinderen en in het ergste geval onschuldige andere weggebruikers een ongeluk krijgt, terwijl jij dat met 1 telefoontje misschien had kunnen voorkomen. Of hij ervan leert? De tijd zal het leren..

Mij gaat het veel te ver om de verklikker te spelen. Je kunt hem op zijn verantwoordelijkheid aanspreken. Bij het volgende feestje hem gewoon niet meer uitnodigen kan ook.

Is hij/zij bij jou op visite dan geef je hem/haar toch niets meer? Wordt hij/zij boos? Nou, dan blijven ze de volgende keer maar weg. Korte metten mee maken ook al is het familie of een collega.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100