Hoe kun je omgaan met stiltes tegenover ouderen?

Is er een manier om beter om te gaan met ongemakkelijke stiltes? (Bijvoorbeeld als je op bezoek gaat bij een oude tante, die bijna niets zegt en ook niet geïnteresseerd is in je eigen dingen, dus alleen maar vaag rondkijkt zonder iets te zeggen.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Als die oude tante uit zichzelf bijna niets zegt, probeer dan te weten te komen waarover ze wel wat wil vertellen. Het kan bijvoorbeeld over vroeger zijn. Hoe was zij op jouw leeftijd? Hoe heeft zij die periode beleefd? Heeft ze die tijd als fijn ervaren of juist niet? Had ze idealen of verlangens? En wat is daarvan terechtgekomen? Weet ze dingen over jouw familie die zij wel aan jou kwijt wil? Ze kan vast veel vertellen maar de kunst is dit op gang te brengen. Maak voordat je op bezoek gaat een vragenlijstje.

Stiltes zijn voor jongeren vaak wat ongemakkelijk. Voor ouderen veel minder; ze waarderen je aanwezigheid die niet altijd gevuld hoeft te worden met gesprekken. Ga in op de belevingswereld van de oudere. Bv: wat merkt u van corona, of heeft u nog regelmatig contact met familie etc. etc.Of: vindt u het fijn dat ik er ben? Toch fijn dat je bij je tante op bezoek gaat!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100