Waar kan ik opzoeken hoe (voorwaarden) mijn schoonouders getrouwd zijn?

Mijn schoonmoeder is overleden. Nu is er gezeur met de belastingaangifte, deze is verknoeid door de financieel adviseur. Hij zegt dat mijn schoonouders onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn.

In het testament staat in gemeenschap van goederen.

En mijn schoonvader weet het zelf niet. In het trouwboekje stast het niet.

Waar kan je dit vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hiervoor kun je bij een notaris navragen doen. Voor huwelijkse voorwaarde is een notariële akte nodig. Anders moet je terecht bij de rechtbank waar deze zijn gedeponeerd.

Als het een huwelijk is onder huwelijkse voorwaarden, dat zal dit waarschijnlijk zijn geregistreerd zijn het Huwelijksgoederenregister. Via de site Rechtbank.nl kan je dit register inzien en van de registratie kan je ook een afschrift aanvragen. De links naar de site van de Overheid hierover, en de pagina's van Rechtbank.nl heb ik hieronder gezet.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-reg...
https://hgr.rechtspraak.nl/#!/zoeken
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Huw...

Het testament dat na overlijden van de erflater in de boedel wordt gevonden kán het laatste testament zijn, maar dat hoeft niet. De inhoud van een testament van de langstlevende is geheim tijdens zijn leven. Het is zelfs geheim (tijdens zijn leven) óf er uit zijn naam ooit testament is opgemaakt of gewijzigd. Stel dat er in uw geval door uw schoonvader een gewijzigd testament is opgemaakt, dan is zijn antwoord: - ik weet het niet meer- als iemand er naar vraagt het slimste antwoord dat er gegeven kan worden. Klinkt iets vriendelijker dan: het gaat je niets aan. Om zeker te weten of het testament van 1993 van de overleden echtgenote wel het laatste geldige testament is, is informeren bij de notaris de aangewezen weg. Alleen erfgenamen krijgen informatie, en dan nog alleen over het gedeelte dat de erfgenaam betreft. Bij het CTR is over de inhoud van een testament niets bekend. Het staat de langstlevende echtgenoot vrij om te besluiten de kindsdelen, onder aftrek van de reeds door hem betaalde erfbelasting, geheel of gedeeltelijk uit te betalen als dat financieel en belastingtechnisch voordeliger voor hem is. De langstlevende echtgenoot mag ook zelf bepalen dat hij tijdens zijn leven het ene kind wel het kindsdeel uitbetaalt en het andere niet. Er kan ook een afspraak gemaakt worden over de rente die over het kindsdeel wordt vergoed, ook dan kunnen kinderen verschillend behandeld worden. Deze betalingen hoeven niet per se via een notaris geregeld te worden. Het uitbetalen van de erfdelen kan onderling geregeld worden. Het dient zo te worden vastgelegd dat er getekend moet worden voor ontvangst van de gelden en er later niet meer op uitbetaling kan worden teruggekomen. Als uw schoonouders hun testamenten hebben gewijzigd is ook van belang op dit vóór of ná 1 januari 2003 is gebeurd. Op 1 januari 2003 is het erfrecht ingrijpend veranderd. Nogmaals, hier hoeft uw schoonvader geen enkele mededeling over te doen. Alleen de inhoud van het testament van uw schoonmoeder is van belang voor de erfgenamen. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven. Als zij niet expliciet in het testament worden genoemd, hebben zij ook geen enkel recht op inzage of informatie.

Toegevoegd op 28 december 2018 09:53: bron
Bronnen:
http://www.financieeladvieseelderwolde.nl/...
http://www.vanwijknotarissen.nl/dynamic/me...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100