Waar vind ik de stamboominformatie van voor 1800?

Ik ben bezig met een stamboomonderzoek. Nu zoek ik een geboortedatum van vóór 1800. Waar kan ik deze het beste vinden. heb wel de naam. maar geboortedatum staat niet vermeld. wel bij zijn vrouw (geb. 1747)
Ook weet ik dat voor 1800 al die info in kerkelijke bladen staat (dtb-info). Hoe vind ik de juiste. Ik ga ervan uit dat het protestantse geloof de boventoon voerde in die tijd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Die informatie vind je (ook) in de Kerkregisters "Doop, Trouw, Begraaf" (DTB). Bijvoorbeeld voor Zuid-Holland: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/doop-trouw-en-begraafboeken-van-zuid-holland-voor-1811#collapse-1039 Friesland: https://allefriezen.nl/zoeken/persons Google verder op: DTB registers Als je te veel resultaten krijgt, kun je op periode zoeken (1500-1800).

Toegevoegd op 05 november 2019 15:20: tekst

Een aantal sites, die ik gebruik zijn: WieWasWie: https://www.wiewaswie.nl Open archieven: https://www.openarch.nl Family search: https://www.familysearch.org En aangezien ik mijn stamboom via My Heritage kan ik daar ook veel informatie vinden. Maar of deze ook beschikbaar is voor niet-abonnees betwijfel ik.

Een goed uitgangspunt is de website: www.wiewaswie.nl En als je de diepte in wilt, stel dan jezelf de vraag: in welke provincie of provincies woonden mijn oudst bekende voorouders? En ga dan zoeken op de websites van de archieven van die provincie(s). Er zijn elf provincies (Flevoland doet niet mee, want is te jong). Het gaat vooral om doop-, trouw-, en begraafboeken (DTB-boeken) of om doop-, trouw-, begraaf- en lidmatenboeken (DTBL-boeken) Vier provincies hebben al een ideale database voor informatie over voorouders: Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg. Resp.: www.allegroningers.nl, www.allefriezen.nl, www.alledrenten.nl en www.allelimburgers.nl Uit de andere provincies is veel informatie beschikbaar via: www.historischcentrumoverijssel.nl www.geldersarchief.nl www.hetutrechtsarchief.nl www.noord-hollandsarchief.nl www.openarch.nl/zh I(Zuid-Holland) www.zeeuwsarchief.nl www.bhic.nl (Brabants Historisch Informatie Centrum).

Het nationaal archief is ook een optie en soms vind je ook info in politiearchief en archieven van rechtbanken wanneer je voorouders in contact zijn geweest met de rechterlijke macht of in verzorging zijn geweest.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100