Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (2)

"Noorman" als achternaam is een geografische naam. Op http://www.dbnl.org/tekst/meer035bete01_01/meer035bete01_01_0004.php staat daarover vermeld: "Het ligt voor de hand dat iemand, die uit den vreemde zich metterwoon ergens vestigde, in zijn nieuwe woonplaats werd aangeduid naar zijn plaats van herkomst." Van de plaats-, streek- of landnaam is bij de vorming van de geslachtsnaam een soortnaam gevormd.

Op https://www.meertens.knaw.nl/nfb/documenten/155-184-h9.pdf is hierover te lezen:

"Immigranten die Nederlandse namen aannamen

Dat er in het verleden landverhuizers waren die hier nieuwe namen aannamen, blijkt al uit een categorie namen die we herkomstnamen noemen. Een aantal vreemdelingen kreeg een bijnaam of een achternaam die liet blijken waar ze vandaan kwamen. In de eerste plaats betreft het afleidingen van de landsnaam of een inwonernaam, zoals (...) Noorman (...)."

Volgens http://home.scarlet.be/~tsd22610/FpageN.htm zijn er twee mogelijke verklaringen voor de herkomst van de achternaam "Noorman":

1. Bijnaam voor een Skandinaviër, een Noorman dus.
2. Ofwel iemand uit het Franse Normandië.
(Lees meer...)
7 jaar geleden
Het is een herkomstnaam. Dat betekent dat het eerste familielid dat zo ging heten afstamde van de Noormannen.
(Lees meer...)
Amadea
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding