Waarom heten mensen met het syndroom van down mongolen?

Er is toch al een land dat mongolië heet en de inwoners daarvan worden ook mongolen genoemd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het down syndroom vroeger Vroeger werden mensen met het down syndroom mongooltjes genoemd. Dit kwam omdat ze dachten dan het ging om een stap terug in de evolutie. Van het superieure ras (blond haar, blauwe ogen etc.) naar de Aziaten. Ze leken namelijk erg op de Aziaten vanwege de stand van de ogen. In die tijd werden de Aziaten nog mongolen genoemd. Nu spreken we alleen van mongolen als we de inwoners van Mongolië bedoelen. Het woord mongool is een veelgebruikt scheldwoord geworden in Nederland. Toch is het nog wel eens zo, ondanks dat de term Downsyndroom bijna bij iedereen wel bekend is, dat een kindje met down een mongooltje genoemd wordt. Sommige ouders vinden dit helemaal niet erg, maar het is te begrijpen dat veel ouders dit helemaal niet fijn vinden.

Dat heeft te maken met de overeenkomstige stand van de ogen bij mensen met het Syndroom van Down en inwoners van Mongolië.

Het down syndroom vroeger. Vroeger werden mensen met het down syndroom mongooltjes genoemd. Dit kwam omdat ze dachten dan het ging om een stap terug in de evolutie. Van het superieure ras (blond haar, blauwe ogen etc.) naar de Aziaten. Ze leken namelijk erg op de Aziaten vanwege de stand van de ogen. In die tijd werden de Aziaten nog mongolen genoemd. Nu spreken we alleen van mongolen als we de inwoners van Mongolië bedoelen. Het woord mongool is een veelgebruikt scheldwoord geworden in Nederland. Toch is het nog wel eens zo, ondanks dat de term Downsyndroom bijna bij iedereen wel bekend is, dat een kindje met down een mongooltje genoemd wordt. Sommige ouders vinden dit helemaal niet erg, maar het is te begrijpen dat veel ouders dit helemaal niet fijn vinden.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/pedag...

Vroeger werd in de wetenschap wel gesproken van mongoloide idiotie of mongolisme, tegenwoordig is het officiële gebruik van deze term verdwenen. Mensen met het syndroom van Down worden soms nog wel aangeduid met 'mongool', hoewel het syndroom niets met Mongolen te maken heeft. Omdat de termen 'mongool' en 'idioot' ook wel als scheldwoord worden gebruikt, worden ze als beledigend ervaren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Down

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100