Vanaf welke tijd werden mensen geregistreerd in Nederland?

Rond het begin van de negetiende eeuw werd door Napoleon een verplichte administratie van personen bijgehouden. Toch zie ik regelmatig stambomen die teruggaan tot de 16 eeuw. Hoe is dat te verklaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door het Concilie van Trente (1545-1563) werd besloten dat de katholieke dopen moesten worden geregistreerd. Dit was een gevolg van de opkomst van het protestantisme. Daardoor ontstond de noodzaak te weten welke personen katholiek gedoopt waren. Voordat het protestantisme zijn intrede deed bestond die noodzaak niet omdat er maar een christelijke godsdienst was. Naderhand werden ook de huwelijken geregistreerd en de overlijdens. Voor de protestantse kerken gold hetzelfde. Ook zij wilden weten wie tot hun kerk behoorde.

Bronnen:
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven...

Al vanaf het begin dat mensen konden schrijven hebben mensen die konden schrijven dit ook gedaan, dit zijn geen officiële registraties maar namen die in oude boeken, kranten en brieven worden terug gevonden, zo is de familie naam van Boekel terug te leiden naar 700 jaar geleden, er is namelijk een geschrift van Rutger v. Herpen, landheer in het Land van Ravenstein een gehucht gelegen in de noordelijk peel schonk aan de geburen van Boekel. De stamboom van de familie van Boekel is dus terug te leiden tot 1313, daarvoor is de naam van Boekel nog niet opgedoken in de geschriften.

de kerken hebben en hadden al eeuwen geleden doopregisters de bronnen worden vaak gebruikt hiervoor. De kerk was namelijk sterk aanwezig in de eeuwen na cristus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100