Nederlandse taal: waarom zeg je 'de ezel' en 'het paard', is er een regeltje voor het gebruik van de en het bij dieren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Helaas. Hier zijn geen regels voor. Toegevoegd na 1 minuut: Zie ook hier: http://www.onzetaal.nl/advies/woordgeslacht.php Toegevoegd na 2 dagen: -2 punten zie ik... maar toch: er zijn geen regels voor. Ik ben benieuwd of iemand die mij gemind heeft de regels kan uitleggen (zie ook mijn reactie).

Dat is niet uit te leggen, het is meer dat we er aan gewent zijn.

Dat komt omdat "de ezel" mannelijk is en "het paard" onzijdig. Zie bron, daar staat het uitgelegd met voorbeelden. Toegevoegd na 1 minuut: Bij dierennamen zie je mooi dat lidwoorden een geslacht aangeven (de-woorden zijn mannelijk of vrouwelijk, bij het-woorden zie je niet of het een mannetje of vrouwtje is) Toegevoegd na 2 minuten: de koe (v) de stier (m) het kalf (o) het rund (o) de merrie (v) de hengst (m) het veulen (o) het paard (o) Toegevoegd na 23 uur: In de bron staat nog een link naar een website om snel te kijken of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is.

Hier zijn geen regels voor, zoals bij alle lidwoorden in de Nederlandse taal. De enige lidwoord-regel die je echt met zekerheid mag stellen is de volgende: Verkleinwoorden zijn altijd onzijdig (het): de man, het mannetje de stoel, het stoeltje. Verder is het een kwestie van uit het hoofd leren. Ook de stelling dat bij bv dieren alle onzijdige dieren het onzijdig lidwoord (het) hebben, en de mannelijke of vrouwelijke dieren niet (de) gaat niet altijd op. Denk maar eens aan woorden als: de papegaai, de gorilla, de slang, de mier, de regenworm, de vlieg, de big, de pup. Dit zijn allemaal dieren waarvan je niet kan zien of het om een vrouwtje of een mannetje gaat. Toch dragen ze het lidwoord 'de'. Ga dus nooit uit van een 'regel' over onzijdig en vrouwelijk/mannelijk, want je komt vroeg of laat bedrogen uit. Nogmaals: Uit het hoofd leren is de enige manier.

Het verschil tussen mannelijk en vrouwelijke woorden is te onderscheiden met de lidwoorden, het is hier dus een verschil tussen mannelijk en vrouwelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100