Kan je vanuit de hemel ook nog naar de hel?

Stel, ik heb hier op aarde als heel vroom gelovige geleefd. Ik heb netjes elke dag gebeden. Heb aan alle regels van de godsdienst gehouden. Regelmatig naar de kerk/moskee/tempel netjes aan de feestdagen gehouden. Kortom, perfect gelovige. Ik kom aan in de hemel en bedenk me, ik wil nu wel lekker los gaan. Dus ik ga feesten, zuipen en wordt een ontzettende asociale klootzak. God kan de spreekwoordelijke kont kussen en de rest van de wereld eigenlijk ook. Kortom een slechte gelovige. Kan ik dan alsnog naar de hel gaan of is er een soort gevangenis/heropvoedingskamp in de hemel. Voor de duidelijkheid; Dit verhaal is slechts een voorbeeld en is derhalve puur fictie, mochten er enige gelijkenissen voorkomen met andere verhalen berust dit puur op toeval.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, volgens de christelijke doctrine kan dit niet. Het is of voor eeuwig hemel, of voor eeuwig hel. Onherroepelijk. In dit opzicht is de gelijkenis die Jezus sprak over de rijke man en Lazarus wellicht interessant, Lukas 16: 19-31 [bron 1]. De rijke man, die na zijn dood in de hel komt, krijgt van Abraham het volgende antwoord op zijn vraag of Lazarus hem een druppel water kan geven, en sta me toe dat ik dit citeer (vers 26): "En boven dit alles, tussen ons [hemel] en ulieden [hel] is een grote klove gevestigd, zodat degenen, die van hier tot u willen overgaan, niet zouden kunnen, noch ook die daar zijn, van daar tot ons overkomen." Overgang van hemel naar hel of vice versa is dus onmogelijk.

Als je de spreekwoordelijke kont tegen de krib gooit, doe je dit omdat het je in de hemel 'te saai' is. Als de hemel je immers voldoening geeft, zal je er niet naar kraaien. En als je het je 'te saai' is in de hemel en je moet er voor eeuwig blijven, dan is het automatisch hel voor jou.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100