Is praten terwijl je slaapt een ziekte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Welnee, het wordt pas een probleem als een ander er last van heeft.

Praten in je slaap is een parasomnie en net als bij veel parasomnieën weet de prater niets van wat er gebeurt. Het is geen ziekte, maar een stoornis. Meestal duurt het praten maar kort, de persoon in kwestie mompelt enkel een paar woorden en over het algemeen is het alleen wat onzin. Soms duurt het praten wat langer en soms kan het elke nacht voorkomen. Door het praten in je slaap krijgt het lichaam niet voldoende rust en dus kan de persoon overdag moe zijn. Het symptoom van praten in je slaap is het al dan niet verstaanbaar praten of geluiden maken in je slaap. Het kan soms ook gepaard gaan met vijandig gedrag, of de prater kan opeens heel boos zijn. Iemand die in de slaap praat kan dit op elk moment in de slaapcyclus doen, maar tijdens lichte slaap is het vaak het best te verstaan. Het ligt aan het slaapstadium of het alleen mompelen is of dat er hele verhalen verteld worden. Het praten in de slaap kan worden spontaan optreden, maar het kan ook veroorzaakt worden door koorts, slaapstoornissen (nachtelijke angst en slaapapneu), door spanningen, angst of stress. Mensen die onder grote druk staan of aan een angststoornis lijden, praten vaker in hun slaap dan anders. Het kijken van een spannend, indrukwekkend of emotioneel televisieprogramma of film vlak voor het slapen gaan kan het praten in je slaap versterken. Praten in je slaap kan ook opgewekt worden als iemand met de slaper gaat praten. De stoornis heeft gelukkig geen medische gevolgen, tenzij je er echt een slaapgebrek van krijgt omdat het zo vaak gebeurt.

Bronnen:
http://www.slaapklachten.nl/praten-slaap

Nee, het is geen ziekte. Praten in je slaap is een vorm van parasomnie, een slaapstoornis waarbij je vreemd gedrag vertoont tijdens je slaap. Vaste rituelen en ontspanningsoefeningen kunnen het praten in je slaap tot een minimum beperken. Bij praten in je slaap lig je op de grens van wakker zijn en dromen. Als je praat in je slaap, heeft dit weinig invloed op de slaap zelf. Het is dan ook een vrij onschadelijke slaapstoornis. Dus nee: het is geen ziekte!

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/...

Nee hoor,hooguit irritant of vermakelijk voor je bedgenoot, vooropgesteld,dat je die hebt.

Nee dat denk ik niet, voor mijn man is het soms reuze leuk als ik dat doe en als hij dan vragen stelt kan het soms zijn dat ik ook nog antwoord. Soms hoor ik de volgende dag dan van hem wat ik nu weer heb gedroomd of waar ik op reageerde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100