Wat is paganisme?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord pagan is afkomstig van het Latijn paganus, en duidde iemand aan die op het land leefde, en het locale geloof van het land aanhing. De term paganisme omschrijft een zeer rijke varieteit aan religieuze stromingen, die een aantal gemeenschappelijkke kenmerken hebben. Zo wordt de natuur ervaren als heilig, als een expressie van de goddelijke krachten. Het goddelijke wordt vaak voorgesteld als mannelijk en vrouwelijk, als God en Godin. De cyclus van de seizoenen wordt gevierd met jaarfeesten. Inhoudelijk voelen de meeste groepen zich verwant met de pre-christelijke natuurreligies. Organisatorisch gaat het om een wijd netwerk van groepen en kringen zonder overkoepelend 'gezag'. Individuele vrijheid en direct persoonlijk contact met de goddelijke werkelijkheid staan voorop.

Bronnen:
http://www.nl.paganfederation.org/

Onder heidendom of paganisme (uit het Engels, betekent letterlijk heidendom) worden in het algemeen alle religies begrepen die noch monotheïstisch zijn, noch op de Bijbel zijn gebaseerd. In West-Europa gaat het om voorchristelijke, niet-Abrahamitische religies van voornamelijk Keltische en Germaanse oorsprong.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heidendom

Onder het paganisme worden alle religies gezien die niet monotheïstisch zijn en niet op de Bijbel zijn gebaseerd.

Paganisme is een geestelijke manier van leven die ontspruit uit de oude natuurreligies van de wereld. De belangrijkste wortels liggen bij de oude religies uit Europa.

Het paganisme of het neopaganisme is een snel groeiende, eclectische religieuze beweging in het geïndustrialiseerde westen, die zich baseert op oude natuurgodsdiensten en inheemse spirituele tradities. Paganisme en neopaganisme zijn moeilijk eenduidig te definiëren begrippen. Soms worden er de West-Europese voorchristelijke religies mee aangeduid, soms alle natuurgodsdiensten, soms enkel de twintigste-eeuwse religieuze groeperingen die zich baseren op voorchristelijke tradities. Paganisme is heidens, onchristelijk, maar ook wicca, hekserij etc.

Als je niet gelooft in La Momma,of enige andere god,bent je paganist,oftewel heiden. Paganisme betekent dus letterlijk vertaald heiden dom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100