Een bocht van 330° bij een snelheid van 853 km/u, en daalde daarna 2133 m in 30 seconden tijd ...kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan. Klinkt als een rapport naar aanleiding uitlezen datarecorders van een vliegtuig? Een geoefend piloot zou het, in bijv een jachtvliegtuig, bij benadering zo kunnen reproduceren.

Dat kan. Hani Hanjour deed het alvorens hij op 11 september 2001 op het Pentagon storte. Hani Hanjour maakte in Arlington (Virginia) volgens de overheid een bocht van 330° bij een snelheid van 853 km/u, en daalde daarna 2133 m in 30 seconden tijd om zich ten slotte in de onderste verdieping van het Pentagon te boren. Een piloot heeft aangegeven dat dit technisch moeilijk zou zijn vanwege de g-krachten die op het vliegtuig werken. De manoeuvres zijn echter zonder problemen nagedaan en tevens door onervaren piloten in flight simulators herhaald.

Dat kan wel. Maar als je er als passagier in zit dan denk ik dat bijna iedereen gaat gillen van angst. Niet vanwege de draai maar de snelheid van dalen. ga er van uit dat een vliegtuig normaal max zo een 2200 foot per minuut zakt. dan is dit meer dan 3 keer zo veel. Dat voelt haast aan als een vrije val.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100