Discussie gehad: Is Cola light kankerverwekkend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hier staat het uitgelegd in een paar goede punten: http://www.sochicken.nl/lichaam/aspartaam_wel_of_niet_kankerverwekkend.html ;-)

Misschien dat ze denken dat Cola Light kankerverwekkend is wegens de aanwezigheid van Aspartaam. Ik geloof dat Aspartaam in kleine hoeveelheden niet kankerverwekkend kan zijn . Aspartaam is een stof die is ontstaan door twee aminozuren te koppelen. Zie meer over aspartaam in deze vraag: www.goeievraag.nl/vraag/ondergrens-waarin-aspartaam-onschuldige-zoetstof.40624

Zoveel theoriën over aspartaam: wat moet je geloven? Zoek op internet naar 'aspartaam' en je vindt talloze websites vol met verhalen waarom aspartaam schadelijk zou zijn voor ons lichaam. Hoofdpijn, duizeligheid, krampen, tumoren, vermoeidheid, concentratieproblemen en ga zo maar door. De informatie is veelal geloofwaardig en redelijk onderbouwd. Officiele websites als die van het Voedingscentrum verklaren echter dat aspartaam volledig veilig is en dat er geen reden is om het niet te gebruiken. Volgens tegenstanders is aspartaam alleen maar legaal in de EU omdat er een sterke lobby voor bestaat. Er zijn immers grote belangen mee gemoeid. Steeds meer bedrijven gebruiken de stof en de markt voor light-producten is de laatste jaren geexplodeerd. Aan de andere kant kun je je afvragen waarom deze bedrijven een schadelijke stof juist willen gebruiken terwijl er alternatieven zijn. Coca Cola had al lang Cola zonder aspartaam kunnen maken om de controversie een halt toe te roepen en een voorsprong op de concurrentie te hebben. Wie heeft er baat bij om de bevolking te 'vergiftigen'? Onderzoeken naar aspartaam die niets zeggen Er wordt uiteraard onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van aspartaam. Het probleem is alleen dat die onderzoeken weer goed weerlegd worden door de critici. Het is lastig om een mening te vormen omdat de twee kampen elkaar direct tegenspreken. De EU, de fabrikanten, skeptici en het Voedingscentrum zeggen ja. Heel veel mensen en websites op internet zeggen nee, niet doen. Dus, wat is verstandig? Wat moet je doen? Wij denken dat het antwoord ergens in het midden ligt. Let op je lichaam, beperk aspartaam Simpel. Luister naar je lichaam. Heb je op dit moment last van vage klachten, en gebruik je veel light producten? Stap er dan een poosje vanaf en kijk wat er gebeurt. Je kunt ervoor kiezen om voor de zekerheid de inname van aspartaam te verlagen. Drink bijvoorbeeld niet meer dan twee tot vier glazen light frisdrank per dag. Sowieso is het verstandig om niet teveel frisdrank te drinken omdat dit ook andere negatieve gevolgen heeft (maakt dik, verpest gebit, kan verslavend werken, gooit bloedsuikerspiegel in de war etc.). Vervang dit bijvoorbeeld door water, verse vruchtensappen of (groene) thee. Bedenk dat alles waar je teveel van gebruikt op den duur slecht voor je is. Het aanbeloven maximum ligt meestal rond de vier glazen light drank per dag.

Bronnen:
SoChicken

Niet alleen Cola light, maar alle light dranken bevatten een stof Aspartaan. Ook zoetjes en snoep wat geen suiker bevat. We weten het niet zeker. Maar drink en eet er niet teveel van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100