Wanneer wordt een heuvel een berg genoemd?

Zijn er bepaalde minimale definities waaraan een berg moet voldoen om geen heuvel genoemd te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het verschil tussen bergen en heuvels is moeilijk te trekken en niet éénduidig vastgelegd. In de ene encyclopedie staat vermeld dat je pas van een berg mag spreken als de hoogte meer dan 300 m is. Anderen hanteren een grens van 500 m. Neem als voorbeeld de Keutenberg, een Zuid-Limburgse heuvel van 135 m hoog. Steil om te beklimmen, maximaal 22%, maar toch zeker geen berg. In de Encarta wordt een berg gedefinieerd als 'een opvallend boven het omringende aardoppervlak uitstekende bodemverheffing. Bergen zijn meestal restanten van een door erosie en verwering aangetast, omhoog gestuwd gedeelte van de aardkorst'.

Bronnen:
http://www.col-lectie.nl/de%20Colleges.htm#heuvels

Volgens de definitie in mijn woordenboek, is een heuvel een glooiende, lichte verhoging in het aardoppervlak, en een berg is een sterke verhoging in het aardoppervlak. Maar of je hier nou iets wijzer van wordt, waag ik te betwijfelen. Een bord spruitjes ken voor iemand die ze niet lekker vindt, een hele berg zijn, terwijl hij de zeven heuvelenweg bij Groesbeek een peulenschil vindt.

In een land waar geen bergen zijn wordt een heuvel al gauw een berg genoemd. Hier hebben we bv de Vaalser berg of de Emmickhuizer berg. De laatste zou ik zelfs niet het predicaat heuvel geven; het is gewoon een glooiïng in het landschap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100