Kun je een handgranaat wegtrappen?

Ik zie wel eens in films of series dat mensen een handgranaat wegtrappen nadat het pinnetje eruit is getrokken. Kan dit in het echt ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je kunt een handgranaat wegtrappen. Met bepaalde risico's: - de granaat ontploft op dat moment - je trapt de granaat in de verkeerde richting (naar je iemand van je eigen leger bijvoorbeeld). Wat terug gooien betreft: in een beroemd incident in Birma in mei 1945 slaagde een Gurkha soldaat, Lachhiman Gurung, erin om niet één, maar twee granaten snel achter elkaar weer terug te slingeren. Het probleem was de derde granaat. Die explodeerde in zijn hand.

Toegevoegd op 07 augustus 2018 14:51: video
Bronnen:
https://www.quora.com/Would-it-be-wise-to-...
https://www.quora.com/Is-it-truly-possible...

De werper houdt de handgranaat in zijn rechter hand en omklemt de hefboom. Met zijn linker wijsvinger trekt hij de veilheidspin uit de granaat. Die ontploft nog niet zolang de werper met zijn hand de hefboom tegen de granaat drukt. Gooit hij de granaat, dan duwt de veer de hefboom weg en raakt de slagpin het slaghoedje. Die ontsteekt een soort lont dat 4 seconden brandt en de hoofdlading ontsteekt. Als de handgranaat na bijvoorbeeld 2 seconden de grond raakt heb je 2 seconden om de granaat weg te schoppen. Dat lijkt me erg kort omdat de splinters van de granaat een reikwijdte hebben van een tiental meters en je daardoor wordt geraakt. Het kan dus wel maar je overleeft het niet.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Handgranaat

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100