Is Kerstmis 'n familiefeest, 'n kerkelijke gebeurtenis of 'n 'vreetfeest' en waarom zou je kiezen, wie bepaalt dat?

De samenleving was vroeger kerkelijker, dit veranderde mettertijd.

Vraag is ... wat is Kerst'mis' voor de mensen? en
moet je eigenlijk wel kiezen, kun je niet èn naar de kerk èn met vakantie èn èn èn ...
want ... "We Want it All!" en wie bepaalt dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Kertsmis is tegenwoordig wat je zelf wilt dat het is, maar eigenlijk is het natuurlijk de geboorte van Jezus die gevierd wordt. De rest van de invullingen die mensen er aan geven hebben ze allemaal zelf bedacht.

De menswording van God is hetgeen gevierd wordt - maar als we Pasen niet hadden gehad, zouden we natuurlijk geen Kerstmis vieren. De historische datum waarop Jezus Christus geboren is, is niet bekend. 25 december is gekozen omdat 'heidenen' vierden dat de dagen weer langer werden, dat het licht weer terugkwam. De zon werd vereerd. Die datum is "gekerstend": we vieren dat Christus onder de mensen is gekomen, die als Licht van de wereld aanbeden wordt.

Kerstmis is alles wat jij hier zegt of juist niets van dat alles. Kerstmis is wat je er zelf van maakt. Een familiefeest; moet je wel (bereikbare) familie hebben. Een kerkelijke gebeurtenis; moet je wel een kerkganger (willen) zijn. Een vreetfeest; moet je wel geld en de lichamelijke conditie voor hebben. Kies als je dat nodig vindt. Dat bepaal je helemaal zelf.

Wat we eigenlijk vieren(vierden) rond die tijd is/was de zonnewende. De winterwende of midwinter (Latijn: solstitium brumalis), luidt het begin van de winter in. De dag is dan het kortst. In sommige Scandinavische landen zegt men ook nog steeds fijne jul Dit valt rond 21/22 december. Nu vieren we kerst op 25 december, de geboortedag van Jezus zogezegd (waarvan vrij zeker te zeggen is dat deze niet rond deze tijd geboren is). Maar dat is gekomen door de invloed van de katholiek kerk, die wilde een vervanger voor de "heidense" feesten en gebruiken. Dat is deels gelukt. Maar voor een groot deel niet. De beste herinnering eraan is het versieren van de dennenboom (eigenlijk spar) met lichtjes. Andere mythes zoals de kerstman die met zijn rendieren door de lucht zou vliegen zijn weer een inspiratie van Odin die jachtpartijen zou voeren in de lucht. Nu in moderne tijd waar kerst een wat commerciëlere inslag heeft gekregen en het bekend is gaan staan als een eetfeest en een familiefeest is de verwarring compleet. En dat maakt het tegelijkertijd een feest waar je of het een kan of van alles kan. Wat jij wil. Zo hebben veel christenen een kerstboom in huis en vieren atheïsten ook gewoon kerst maar laten ze kerkgang aan zich voorbij gaan. Dat is het mooie van kerst het is van niemand meer. https://sv.wikipedia.org/wiki/Jul (Vertalen levert een beter beeld op waarom kerstmis zo'n rommeltje is, in Zweden is het makkelijker te snappen, aangezien ze daar de naam behouden hebben.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100