waarom worden daders soms doodgeschoten door de politie?

Ik vraag me af waarom de politie soms mensen doodschiet.Het is toch ook mogelijk om bv. in de benen te schieten (dan kan iemand ook niets meer doen), zodat men de daders nadien nog kan ondervragen (wat wellicht jaren opzoekwerk kan besparen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de politie iemand aan wil houden en daarbij een vuurwapen moet gebruiken, dan zullen ze ook gewoon "netjes" op de benen schieten. Echter in sommige gevallen wordt het wapen niet gebruikt voor de aanhouden, maar ter afwending van onmiddellijk gevaar, en dan heb je het gewoon over noodweer. Daarbij is het om het gevaar af te wenden noodzakelijk om maatregelen te treffen die iets verder gaan dan het voorkomen dat een verdachte de benen neemt. De politie zal daarbij in principe ook niet schieten om direct te doden (b.v. een schot door het hoofd) maar om (zwaar) te verwonden. Maar in het heetst van de strijd kan er bij een bewegend doelwit natuurlijk makkelijk wat mis gaan wat een overlijden tot gevolg heeft.

Bronnen:
http://www.nrcnext.nl/blog/2012/12/04/next...

Meestal is het de bedoeling dat daders in de benen worden geschoten, zodat ze tijdelijk uitgeschakeld zijn en voor het onderzoek verhoord kunnen worden en ze misschien toegeven. Soms is het voor politie echter noodzakelijk om een dader dood te schieten. De dader is op dat moment dermate gevaarlijk dat dit de enige optie is. De dader houdt bijvoorbeeld een gijzeling, houdt een politie onder vuur of heeft al enkele politieleden vermoord. Er is dan vaak geen andere keus en er moet snel gehandeld worden en dan wordt dit soms als enige optie gezien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100