Welke ramp met een vergelijkbare omvang als de aardbeving in Haiti zou in Nederland kunnen plaatsvinden ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ontploffing van een kerncentrale zou iets dergelijks kunnen veroorzaken.

Als er bij een enorme storm alle dijken doorbreken. Beetje vergelijkbaar met de watersnoodramp van '53. Ik denk niet dat het aannemelijk is dat er hier een zware aardbeving zal zijn. Nederlands grootste angst is water, en dat zal altijd blijven.

Een zware stormvloed is het ergste wat Nederland zou kunnen overkomen als je over natuurrampen spreekt. Hoewel er waarschijnlijk wel minder slachtoffers zullen zijn. Anders wordt het natuurlijk met een terroristische aanslag of iets in die geest een chemische of biologische aanval kan honderdduizenden mensen het leven kosten.

Dat een groot deel van Nederland overstroomt. Alleen denk ik niet dat dit heel snel zal gebeuren.

"Onze" ramp zal meer lijken op wat er in New Orleans is gebeurd of wat er regelmatig gebeurt in Bangladesh: een enorme overstroming. Toegevoegd na 2 minuten: De kans op zo'n ramp is overigens klein gezien de omvang van onze dijken en waterkeringen en de controle daarvan.

Eigenlijk ben ik geneigd te zeggen : geen. Echte rampen, zoals we die natuurlijk in 53 wel degelijk gehad hebben, zijn niet alleen een kwestie van natuurgeweld, maar een combinatie van natuurgeweld en armoede, slechte infrastructuur, geen reserves, geen noodplannen, geen backup. Zelfs de vergelijking met Katrina in new Orleans enige jaren terug gaat al mank. We zouden hier in no time starten met reddingsoperaties, huisvestingsprojecten en wederopbouw. We kunnen wel degelijk voorzien en onvoorzien (natuur)geweld over ons heen krijgen, maar op het niveau van de totale bevolking (niet de individueen die er het slachtoffer van worden natuurlijk, daar is elke ramp er 1 teveel) zou het op de lange termijn weinig impact hebben.

Erger nog zou kunnen...een inslag van een flinke meteoor. (als we alleen over natuurrampen spreken....niet over door mensen veroorzaakt want dan weet ik er heel erg veel meer)

Een enorme vloedgolf/stijging van water. Ca. tot aan de Utrechtse Heuvelrug zou alles onder water zijn. Daarna wordt ongetwijfeld Arnhem hoofdstad!

Een overstroming die het halve land tot Amersfoort zou overspoelen. Maar dan zou het wel meters hoog moeten stijgen.

Aardbevingen zijn in Nederland niet denkbaar op die schaal als in Haïti, omdat de bodem tot op grotere diepte zanderig is en omdat er geen grote breuken in de aardkorst zitten... Als er een grote beving zou komen, wat altijd kan natuurlijk, dan dempt de grond enorm, want die gaat glijden en schuiven en dat dempt de initiële trilling. Is de korst vast dan moet die tot in de bovenlagen kapot slaan en dan krijg je die enorme magnitudes op de schaal van Richter... En er zijn niet zulke horsten en slenken op grote intercontinentale breukvlakken in Nederland, dus wees niet bang, Nederland zal niet snel in puin vallen... Ik geloof zelfs dat er niet één grote allesverwoestende aardbeving in Nederland bekend is... Schaal 5 wellicht... Nee dus, wees niet bang wat betreft een beving, water zoals anderen al antwoordden, dat is wel een optie... En een inslag van een meteoor natuurlijk ook, maar dan houdt het zo´n beetje op...

De strijd tegen het water gaat in Nederland maar door en door, en de stijging van de zeespiegel ook. Dus een flinke overstroming zou in de toekomst niet ondenkbaar zijn.

Het terug actief worden van de Rijndalslenk, een 'slapend' breuksysteem dat ook weer gewoon aan de gang kan gaan als de willekeur van de natuur het zo wil... Dan krijgen we hier ook aardbevingen en vulkanisme.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=PXLNaclIld...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100