Spoelt het water in de WC's aan de andere kant van de wereld (bv: australie), in tegenovergestelde richting weg als dat het hier doet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Wat je ook leest op allerlei websites, nee. De coroliskrachten zijn daarvoor te klein, en allerlei toevallige omstandigheden te groot. Zelfs bij een zorgvuldig voorbereid experiment krijg je het niet voor elkaar. Toegevoegd na 58 seconden: Oeps Corioli-krachten wilde ik schrijven.

Coliolis-kracht... Ja die is hier anders dan in Australië...

Ja, heb daar toevallig laatst over gehoord, heeft te maken met de ligging onder de evenaar dacht ik...

Nee, het Coriolis-effect is wel een factor die een rol speelt, maar zeker geen doorslaggevende bij een alledaags object als een toilet. De vorm van de pot, de manier waarom de openingen gevormd zijn waardoor het water naar binnenloopt, de tijd die het water in de stortbak heeft gehad om tot stilstand te komen en nog een aantal dingen spelen een dusdanig grote rol dat het meestal om het even is welke kant het water opdraait. In het onderstaande document wordt een en ander nog eens uitgelegd (in het Engels).

Bronnen:
http://sciencereview.berkeley.edu/articles...

Het corioliseffect, genoemd naar de Franse ingenieur Gustave-Gaspard Coriolis die het in 1835 voor het eerst beschreef, is de verklaring voor de afbuiging van de baan van een voorwerp dat beweegt binnen een roterend systeem. Het is vooral duidelijk bij de beweging van de wolkenmassa's rond een lagedrukgebied, die niet recht naar het centrum van dit lagedrukgebied stromen maar er omheen beginnen te cirkelen, op het noordelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in. http://nl.wikipedia.org/wiki/Corioliseffect

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100