Wat is de oudste stad of dorp van Nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

De oudste dorp heet Beek en ligt in limburg. Het is/was een boeren dorp en is 7000 jaar oud

Het oudste dorp is Beek. Daar is een dorpsnederzetting gevonden uit 5000 voor Christus. Over de oudste stad valt te twisten. Dat zou Maastricht, Voorburg of Nijmegen kunnen zijn, afhankelijk van de gebruikte citeria.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beek_(Limburg)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_stad_v...

En de oudste stad is Nijmegen, hoewel Maastricht ook aanspraak maakt op die titel. Beide steden zijn door de Romeinen gesticht en circa 2000 jaar oud.

Dat hangt een beetje af van hoe je telt. Zowel Voorburg, Nijmegen als Maastricht zijn kandidaten. Nijmegen is de oudste aaneengesloten bewoonde stad, heeft in tegenstelling tot Maastricht Romeinse stadsrechten gekregen maar pas na Maastricht de middeleeuwse stadsrechten (een argument dat we nu nog vaak gebruiken om een stad de definiëren). Voorburg was als eerste plaats in Nederland bewoond gebied maar is daarna ook zeer lang niet bewoon geweest tot de Romeinen er een nederzetting stichtten. Voorburg heeft nooit de middeleeuwse stadsrechten gekregen. Maastricht was ook eerder bewoond gebied dan Nijmegen maar ook weer niet aan een stuk door. Het heeft later Romeinse stadsrechten gekregen maar eerder dan Nijmegen de middeleeuwse stadsrechten. De officiële lezing tegenwoordig is dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Zie ook antwoorden bij eerder gestelde vergelijkbare vragen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_stad_v...
http://www.goeievraag.nl/vraag/eerste-stad.145691
http://www.goeievraag.nl/vraag/oudste-stad...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100