Waarom is het grootste hunebed van Nederland (D27) open?

Waarom is het grootste hunebed van Nederland (D27) open? Er werden ook sieraden en wapens mee begraven. Moesten deze niet beschermd worden?

Toegevoegd na 3 uur:
Met 'open' bedoel ik dat de stenen het graf niet afsluiten en niet direct op de grond liggen.

Dit betekend dat de graven makkelijk te plunderen zijn. Maar dat zou niet de bedoeling zijn geweest... toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hunebedden waren oorspronkelijk voorzien van een dekheuvel, zodat ze in het landschap zichtbaar waren als langwerpige heuvels waar mogelijk alleen de toppen van de dekstenen boven uit staken. De gaten en kieren tussen de stenen waren opgevuld met stopstenen zodat een rechthoekige dichte grafkelder ontstond. Wat nu na 5500 jaar van deze monumenten is overgebleven zijn de (restanten) van het 'skelet'. Er is in de loop van de tijd veel in hunebedden gegraven maar veel waardevols is er voor latere generaties niet aangetroffen. Het overgrote deel van de bijgiften bestond uit aardewerk (b.v. trechterbekers) en wat daarvan was overgebleven waren meestal gruzelementen. Het was een volk dat leefde in de steentijd dus dure metalen hadden ze nog niet. In een enkele hunebed (D19 in Drouwen) zijn kralen van barnsteen en git en zelfs een stukje koper aangetroffen, maar dat was dan ook alles. Ook stenen gereedschap zoals bijlen, speerpunten e.d. waren voor vroegere generaties oninteressant. Tegenwoordig vertegenwoordigen deze natuurlijk een grotere archeologische waarde. Maar om op je vraag terug te komen: er was gemakkelijk in te breken en dat is ook vaak gebeurd. In Nederland zijn slechts twee hunebedden lang onontdekt onder de heuvel verborgen gebleven en dat zijn D13 in Eext en D41 in Emmen. Kijk voor meer informatie op mijn site "Hunebedden in Nederland" ( www.hunebedden.nl )

Bronnen:
www.hunebedden.nl

Ik begrijp niet wat je bedoeld met "open" voor zover ik weet kun je het Hunebed bezoeken, maar kom je niet in de grond onder de hunebedden. Alles wat je ziet is (oneerbiedig gezegd) een stapel stenen op en naast elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100