waarom hadden piraten ooglapjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

omdat ze een oog miste

Piraten waren nog al eens een oog kwijt door de schermutselingen of door de ontstekingen die daar het gevolg van waren

Na een bepaalde tijd zijn je ogen gewend aan het donker en kan je ook in het donker goed zien. Dat was de rede dat ze een ooglapje hadden, als het donker werd was 1 oog al vast aan het donker gewend. Als ze bijvoorbeeld werden aangevallen.

het stereotiepe beeld van een piraat zijn die afbeeldingen waar ze met een ooglap op staan. maar dat is fictie, gebaseerd op (waarschijnlijk) slechts één piraat, die wellicht een ooglap droeg. dat wil dan nog niet zeggen, dat ze allemaal een ooglap droegen. op zich is het wel mogelijk dat er relatief veel waren met een beschadigd oog, want de gevaren (zowel in gevecht als door gebrek aan hygiëne) waren groot en de kans op verlies van een oog navenant. maar het lijkt me niet logisch dat er veel piraten waren met deze handicap. Mensen met een oog missen namelijk een tamelijk belangrijke vaardigheid, als je op een schip over de wereld vaart: ze hebben erg veel moeite met het inschatten van diepte. dat is in het normale leven al vervelend, maar als je je weg moet zoeken over open zee uitermate hinderlijk. en dan hebben we het nog niet gehad over activiteiten als enteren, en 2 aan 2 gevechten in een bijzonder woelige omgeving. nee dit soort piraten zou niet lang succesvol kunnen zijn.

Eigenlijk is dat een cliché. Ooglapjes , houten benen met een haak zijn er vooral voor de 'stoere verhalen' en 'films' Er waren natuurlijk wel piraten met 1 oog , maar dat was zeker niet de exclusiviteit voor piraten. Het eisen van de piratenvlag is wel waar. Dat werd ingevoerd door Christopher Content....de Jolly Roger

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jolly_Roger

Omdat ze al eens hun 's gelijke waren tegengekomen. Soort zoekt soort hé!

Heb je al eens een piraat zónder ooglapje gezien? Je zou hem niet eens herkennen als piraat. En het is toch ook geen gezicht voor een echte piraat, met zo'n bloot bakkes !!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100