Waarom betalen wij zoveel voor een vakantie?

Je krijgt een maal per jaar vakantiegeld. Dit is bruto een aardig bedrag maar helaas gaat er groot deel naar de belasting.

Nu boek je een vakantie met je vakantiegeld maar daar zit BTW op dus wederom gaat er een deel van je vakantiegeld naar de belasting.

Al met al gaat er dus +- 60% a 65% naar de belasting.

Waarom kunnen wij geen vakantie boeken zonder BTW?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zoals bekend moet is iedereen belastingplichtig in Nederland. Bij het boeken van een vakantie moet je ook betalen voor de producten en diensten die je koopt ook wel vakantiebelasting genaamd. Zie bron voor meer info.

Dat is toch met alles zo en niet alleen met vakantie. Over alles wat je verdient betaal je belasting. Over alles wat je uitgeeft, dan verdient de ontvanger dus betaal je belasting want die rekent dat gewoon door aan jou, net zoals jij dat doorrekent aan jouw opdrachtgever/baas.

Maar reken je zo door met alles, of doe je dit alleen nu je beseft dat je 42% loonbelasting betaald over je vakantiegeld.. En je betaald nog veel meer belasting. Want het BTW tarief in het land van bestemming zit ook al in de prijs verwerkt. En de luchthaven belasting heb je ook al betaald. En dat laatste dus 4 keer... Maar hier tegenover staat wel dat je op Schiphol, of de andere luchthaven van vertrek BTW vrij kunt shoppen. Niet dat dit nu echt goedkoop is, maar het klinkt aantrekkelijk om te denken dat je al 19% goedkoper uit bent. Globaal gezien betaal je gewoon over alles BTW en dat varieerd dan van 6% tot 19%. En dit hebben ze in 1934 al ingevoerd om Nederland uit de economische crisis te trekken. Hoewel dit toen maar 4% was... Dus even alles bij elkaar op getelt bestaat jouw vakantie voor 45% uit belasting. En dan tel jij alleen maar de BTW. Als je kritiek op het één heb moet je al dat andere ook mee tellen. Want behalve de Belastingdiensten wilt iedere partij ook nog verdienen aan jouw vakantie. En dat is veel meer dan alleen maar de BTW...

Omdat vakantie niet een noodzakelijk goed is. Producten die vrijgesteld zijn van BTW is bijvoorbeeld ziektekosten en huur omdat gezondheid en een dak boven ons hoofd noodzakelijke goederen zijn. Op vakantie gaan is een luxe goed, vandaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100