De partner van een vriendin van me heeft gordelroos. Kan die vriendin wel bij mij op kraamvisite komen? Mijn baby is nu 4 weken oud...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is eigenlijk niet voldoende om na te gaan of je vriendin op het ogenblik van het bezoek geen blaasjes heeft. Indien ze die tot nu toe niet heeft gehad, is zij waarschijnlijk geen groot risico, ook al zou ze drager zijn van het virus. Handen en gelaat wassen met ontsmettende zeep net voor het bezoek zou dan volstaan. Je zou echter ook moeten nagaan of haar vriend de laatste week geen actieve fase heeft gehad. Als je het bezoek regelt nadat hij een week geen pijn, uitslag of blaasjes heeft gehad, kan je vriendin het virus ook niet indirect binnen brengen.

Jawel hoor. Maar wees gewoon extra voorzichtig. Geen zoenen, handen geven en direct wassen, niet te dicht bij de baby komen. Het lijkt overdreven en zij heeft niks, maar met zo'n kwetsbaar kleintje kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Kennis van kennis heeft baby verloren omdat iemand met een koortslip het kindje had geknuffeld.

Gordelroos kan besmettelijk zijn. Vooral als de blaasjes op de huid aanwezig zijn kan het virus worden overgebracht via het vocht van de blaasjes. Zolang de gordelroos gelokaliseerd blijft is de kans dat het virus via de lucht wordt overgedragen zeer gering. Gordelroos kan zeer gevaarlijk zijn voor zuigelingen. Ook kunnen er ooginfecties door ontstaan. Je vriendin heeft zelf geen gordelroos, kan eventueel wel besmet zijn. Omdat de kans dat het virus via de lucht wordt overgedragen erg klein is, lijkt me de kans zeer klein dat je kindje gevaar loopt. Neem vooral nogmaals contact op met je vriendin, en vraag haar of ze echt geen blaasjes op de huid heeft. Het vocht uit de blaasjes zijn immers het besmettelijkst. Is dit niet het geval, dan zou ik me niet al te veel zorgen maken.

Ik zou voor alle zekerheid wachten tot het over is bij de partner. Een baby is zeer kwetsbaar en je zal je voor je hoofd slaan als de kleine toch iets oppikt daarvan, want gordelroos is zeer besmetelijk

Gordelroos is het varicela zoster virus oftewel het virus dat waterpokken veroorzaakt. Ik zeg: neem geen risico en laat ze een weekje later komen. Zal ze vast begrijpen (zo niet dan is dat haar ding ;-))! Gefeliciteerd met de kleine trouwens!

Ik zal geen risico's nemen, gewoon afwachten tot de gordelroos over is.

Het is toch geen ramp om je vriendin wat later op kraamvisite te laten komen? Ik zou geen enkel risico willen lopen met mijn kindje. In de school waar ik vroeger werkte, heeft ooit een hele kleuterklas de waterpokken gekregen omdat de partner van de juf gordelroos had. Voor die kleuters was dat niet zo erg, maar voor jouw babietje zou het wel erg kunnen zijn. Stel het bezoek gewoon even uit, tot de partner van je vriendin genezen is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100