merk je het, als je in een onderzeeër zit en er is een aardbeving?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat merk je. Een aardbeving hoeft niet alleen de grond te laten schudden, maar je voelt heel sterk de trillingen. In Roermond Limburg werd op 13 april 1992 om 3.20 ’s nachts een beving waargenomen van 5,8 op de Schaal van Richter. In 's-Hertogenbosch werden we wakker doordat het hele huis trilde en we een heel zware brom hoorden (een beetje het soort geluid dat je hoort en de trilling die je voelt als je in een auto met ABS hard rijdt en meteen boven op de rem gaat staan). Dit soort trillingen vanuit de bodem worden ook sterk door water verplaatst; in een onderzeeër zal je dat dus zeker merken.

Bronnen:
https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-zw...

Weinig. De aardbeving zal er voor zorgen dat er veranderingen in druk optreden omdat het water natuurlijk ook gaat "trillen". Maar duiker en onderzeeërs hebben, in tegen stellig tot objecten op de aarde, nauwelijks zwaarte kracht en zullen dus blijven zweven op hun plek. Waar mensen op de grond staan en de trillingen voelen hebben zwevende objecten geen last van de ondergrond die trilt. Dit is te vergelijken met wind. Je merkt wel dat er een verandering is in de druk van het water, maar je zal er niet heel veel last van hebben. Nu zit je in deze situatie in een onderzeeër dus zal daar geen last van hebben. Daarbij zijn onderzeeërs gemaakt om tegen hoge veranderingen van de druk te kunnen. Dan ook nog het feit dat er al stromingen zijn in de oceaan zal de onderzeeërs daar wel bestand tegen zijn. Een leuk filmpje / voorbeeld is van een duiker die bij een aardbeving van 5.9 vlak boven het epicenter(begin punt van de aardbeving) aan het duiken was. Je ziet hier dat de grond onder hen hevig aan het trillen is, maar het ziet er naar uit dat zij er weinig last van hebben. https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=1448649161833608&id=100000656144491&_rdr Daarbij ook een kleine uitleg van de universiteit van Berkely: https://seismo.berkeley.edu/blog/2017/04/13/feeling-quakes-under-water.html Er vanuit gaan dat je niet een km van de kust af zit met je onderzeeërtje want an zal je wek iets meer voelen van de tsunami die er misschien is ontstaan. In de diepe oceaan zullen de golven van de tsunami zo klein zijn dat dat niet veel invloed heeft.

Toegevoegd op 29 november 2019 17:37: tekst
Bronnen:
https://mobile.facebook.com/story.php?stor...
https://seismo.berkeley.edu/blog/2017/04/1...

Op enige afstand van de kust in voldoende diep water beweegt het wateroppervlak bij een aardbeving onder de zeebodem in een onmerkbaar traag tempo minder dan een meter omhoog en omlaag. En dan praat je dus over de verticale beweging in een kwartier tot een uur. “De aardbeving bij het Indonesische eiland Sumatra van 26 december (2004) wekte vloedgolven van tientallen meters op. [...] Midden op zee was niets opmerkelijks te zien: een trage golfbeweging die in een kwartier tot een uur de zeespiegel nog geen meter op en neer bewoog.” https://www.nemokennislink.nl/publicaties/tsunami-vernietigende-waterkracht/ Daar merkt een vissersboot in diep water op voldoende afstand van de kust echt niets van: https://www.independent.co.uk/news/world/asia/fishermen-did-not-notice-the-wave-that-changed-everything-5344994.html , dus een onderzeeër ook niet. Een (onder water varende) onderzeeboot weegt trouwens even zwaar als het water waar hij in drijft, en hij zal dus met zeespiegel geleidelijk mee omhoog en omlaag bewegen, want al het water gaat plaatselijk omhoog. Maar dat gaat zo traag, dat je het op een oppervlakteschip (de visserboot) al niet eens ziet of voelt. Het is niet zo dat de onderzeeboot niet meebeweegt ‘omdat-ie geen zwaartekracht heeft’. Dicht bij de kust gaat het waterpeil (na eerst gedaald te zijn) meerdere meters omhoog, maar ook dat zul je op zich in een onderzeeër niet merken. Want de op het oog vlakke waterspiegel komt op zich heel kalm omhoog, alleen zijn de gevolgen onvoorstelbaar! Zo’n vloed’golf’ is dus niet te vergelijken met een gewone hoge golf. Als een tsunami bij de kust komt wordt het waterpeil van ondiep water daar enige tijd meerdere meters hoger, en dat zie je hier gebeuren, met steeds toenemende gevolgen: https://www.youtube.com/watch?v=_OH57GBgFeI Een onderzeeboot die aan de steiger ligt zal zich dus wellicht even later bonkend naar het winkelcentrum verplaatsen. Dit voor de volledigheid van het antwoord. Maar deze vraag mikt uiteraard op wat er onder water varend (in dieper water buiten de invloed van de nabijheid van een kust) van te merken is: nou, je merkt er op (of in) zee niets van. De verrassing komt pas als je via de moderne telecommunicatie ingelicht wordt.

Bronnen:
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/...
https://www.independent.co.uk/news/world/a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100