Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke vinex wijken in NL zijn gebouwd op afvalbergen en zijn die ongezond?

Ik hoorde iets over Vathorst en over het griftpark in Utrecht. Weet u meer?

7 maanden geleden
in: Milieu
1.3K
HannekeJanssen
7 maanden geleden
Voor zover ik weet ik het Griftpark in Utrecht geen Vinex-wijk. Het was vroeger het terrein van een gasfabriek, dat gif is in de grond geisoleerd, en daarop is een park aangelegd.
ronron1212
7 maanden geleden
Geen wijken gebouwd.
crispy
7 maanden geleden
De grond van Griftpark Utrecht is volledig gesaneerd: alle grond is afgevoerd en de vervuiling is eruit gehaald (meest in thermische grondreinigingsinstallaties).
Dus het is geen afvalberg.
Bordensteker
7 maanden geleden
Even in wat geheugens graven waar er in het verleden ook al weer flink gegraven moest worden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gifschandaal_Lekkerkerk (1980) Het begrip Vinex komt van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra uit 1991. Een woonwijk bouwen óp een (afval)berg gaat je niet lukken. Maar het hoeft geen letterlijke berg te zijn. Je kunt grond vervuilen met gif dat in het grondwater trekt.
Vathorst is ergens na 1995 gebouwd op enkele oude stortplaatsen die eerst gesaneerd moesten worden. https://www.trouw.nl/home/amersfoort-zit-met-uitbreiding-vathorst-in-de-problemen~b3f3e0a4/ In 2012 was er een kwestie in Den Haag: https://www.omroepwest.nl/nieuws/1749532/woede-over-vervuilde-grond-in-woonwijk . Er zullen vast meer plekken met verontreinigde grond zijn, al of niet met bouwplannen. Sliedrecht is er nu mee bezig: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/sliedrecht-bouwt-woonwijk-op-zwaar-vervuilde-grond-in-belgie-zou-deze-grond-direct-de-verbrandingsoven-in-gaan/ .

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef als eerste antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding