Wat is het risico en de milieubelasting van toenemend gebruik van antibacteriele zeep?

Sinds de uitbraak van het Corona virus wordt wereldwijd een veelvoud van de hoeveelheid bacteriedodende zeep gebruikt (ook al is covid19 een virus en geen bacterie, maar zo reageert de mensheid nu eenmaal).
Ik vraag me af of dit op termijn ook invloed heeft op resistentie van bacteriën omdat deze zich aanpassen aan de omstandigheden, en als er opeens grotere hoeveelheden van die middelen in de natuur terecht komen dan stimuleert dat de mutaties en resistentie. Zijn daar onderzoeken naar verricht? Is daar literatuur over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het milieu wordt in principe extra belast. Dit kan worden gemerkt bij de RWZI's, de waterzuiveringsinstallaties. De waterzuivering gebeurt vooral door bacteriën (zuiveringsslib is vooral bacterie-massa) in de beluchtingtanks (na het afscheiden van grovere deeltjes en zand e.d.) en het spreekt vanzelf, dat de bacteriegroei in het afvalwater geremd kan worden. Het is echter een principiële afweging, omdat ook het verdunningseffect een grote rol speelt. Als je nagaat wat er allemaal in het afvalwater terecht komt behalve de antibacteriële zeep zal het netto-effect op de bacteriegroei nihil zijn. Ook de extra milieubelasting door afvloeien naar het oppervlakte water zal minimaal zijn.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rioolwaterzu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100