Wat moet er dan gebeuren om iedereen van genoeg voedsel te voorzien? Meer produceren, natuurlijk! Klinkt logisch, maar is dat wel zo? Sinds de jaren ‘70 groeit de productie van voedsel al sneller dan de stijging van de wereldbevolking. In principe wordt er daarom nu al genoeg voedsel geproduceerd om ieder mens te voeden. Waarom is er dan nog honger?
Genoeg voedsel produceren is maar een begin. Het moeilijkste is ervoor zorgen dat alle mensen toegang hebben tot voedsel. Wat die toegang tot voedsel dan bemoeilijkt? Op sommige plaatsen is dat oorlog, vaak is het slechte infrastructuur of corruptie, maar meestal is het armoede. Als je geen inkomen hebt, kun je geen eten kopen. India bijvoorbeeld, verbeterde de voorbije twintig jaar de productie met 50 procent, exporteert vandaag voedsel naar andere landen, terwijl bijna de helft van de kinderen onder vijf jaar ondervoed is. Ook in België zijn er mensen ondervoed, en dat is niet omdat er te weinig voedsel in de supermarkt ligt.
Een andere merkwaardige tegenstelling is dat twee derde van de mensen die honger lijdt op de wereld, leeft in een boerenfamilie. Ze kunnen niet leven van hun werk, omdat ze geen toegang hebben tot genoeg vruchtbaar land of niet beschikken over de kennis en kapitaal om voldoende te produceren voor hun eigen familie, laat staan om genoeg overschot te produceren voor verkoop op de markt. De overheid doet te weinig om de landbouw te ondersteunen en er zijn geen sterke boerenorganisaties die de belangen van boeren verdedigen.
- Bronnen:
-
http://www.vredeseilanden.be/schrijfwedstrijd