Waar blijven alle uitlaatgassen van de brandstoffen die we verbranden? Raakt de atmosfeer niet steeds vervuilder? Of "lost het vanzelf op"?

Weet jij het antwoord?

/2500

CO2 wordt door bomen weer omgezet in zuurstof. Daarom zijn bomen belangrijk. Maar akkerbouwgewassen zijn nog belangrijker. Als voorbeeld; 1 hectare suikerbieten doet 13 X zoveel als 1 hectare bos. N

De gassen zijn betrekkelijk eenvoudige moleculen. Koolmonoxides en stikstofoxides zijn hier het probleem. In de Nederlandse atmosfeer worden de hoogste gehaltes aan deze stoffen gemeten. Dat is een kwestie van de lokale vevuilin maar ook alle miljoenensteden rondom ons. Koolmonoxide is geen probleem meer door het gebruik van katalysators (dacht ik). Fijn stof (geen gas) is een groot probleem omdat je de slachtoffers alleen in de statistieken terugvindt, maar in onze persoonlijke ervaring spelen deze doden geen rol, ze liggen niet op de weg en je kunt niet per individueel geval bewijzen dat fijnstof het overlijden heeft versneld. Dan zijn er ook loodvervangers die vroegtijdige ongecontroleerde verbranding moeten voorkomen. MTBE is giftig voor insecten en wordt genoemd als mogelijke oorzaak van de achteruitgang van de huismus en honingbij. Het bewijs hiervoor is wel wat dun.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100