Wat merken wij vandaag de dag nog (hier) van de ramp in Tsjernobyl ?

Schoot me ineens te binnen naar aanleiding van de commotie rondom de Japanse kerncentrale(s).
Indertijd was er even paniek, je mocht geen spinazie en koemelk consumeren en ook de bijenteelt is een poosje aan banden gelegd, maar dat waaide relatief snel weer over, inmiddels lijkt het wel verre geschiedenis.

In de verboden zone (Prypjat en Tsernobyl) tiert het groen welig en ook het dierenleven lijkt zich niet alleen herstelt maar ook in grote mate te hebben áángepast aan het nog steeds hoge stralingsniveau.
Maar merken we zelf in het dagelijks leven nog effecten van deze inmiddels al bijna 25 jaar achter ons liggende ramp ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nederlands is daardoor nog steeds licht radioactief. Daarnaast lopen we een een klein beetje straling op door de import van o.a. paddestoelen en bosvruchten uit die regio.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/slach...

In de 21ste eeuw bestaat nog steeds controverse omtrent het gezondheidseffect in West-Europa. Twee recente Duitse studies spreken elkaar tegen. Volgens de ene studie zijn er geen noemenswaardige gevolgen, volgens de andere sterven er jaarlijks honderden mensen aan de gevolgen van de ramp, in Duitsland alleen. Vooral de consumptie van wild, bijvoorbeeld herten, en wilde bospaddenstoelen zijn absoluut te vermijden. In Frankrijk hebben burgers een rechtszaak gestart tegen de Franse overheid, omdat zij in de dagen na de ramp geen alarm sloeg en de bevolking niet van het gevaar op de hoogte bracht.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_...

Het gaat economisch slecht in dit gebied en kinderen uit deze regio o Komen elk jaar naar Nederland om sociaal en lichamelijk 'aan te sterken'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100