Wat is minder schadelijk voor de natuur: iedere dag snel douchen en vaak de auto gebruiken of om de dag wat langer douchen en geen auto gebruiken?

Ik probeer zo groen mogelijk te leven, ik heb geen rijbewijs en reis dus alleen met het openbaar vervoer maar douche wel lang. Maar wat is nou erger?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit zijn meerdere vragen. 1: Auto gebruik. Hangt helemaal af van wat je doel is en met hoeveel mensen je reist. Gaan we naar CO2 uitstoot kijken al maat voor auto vervuiling (is geen vervuiling maar eerder een maat voor energie verbruik en hoe lager hoe beter) dan denk ik als eerste aan de plaatjes in de treinen...uitstoot 42 gram CO2 per reizigers km. Mijn auto kan (ece) rijden met een uitstoot van 95 gram ...is een belasting vrije .... Dit is ruim 2 keer meer...echter, met de auto reis ik altijd de kortste route. Per effectief afgelegde afstand is reizen met 2 personen in die auto schoner dan met bussen en treinen. Hierbij wel opgemerkt dat ik ergens in een dorp woon en het bereiken van het station altijd extra kilometers is en derhalve bovenop het verbruik van de trein komt. Douchen: Wil je dit "schoon" doen dan mag je geen zeep met parfum gebruiken, dat is chemische vervuiling. Natuurlijke zeep kan weer wel. Qua energie: Ik kan zomers heel lang douchen zonder verspilling. Maar daarvoor heb ik dan ook een grote zonneboiler. ps het water wordt niet verspilt. Sterker nog: Elke extra liter water die ik gebruik komt uit vuil oppervlakte water en wordt dan schoon gemaakt en breng ik daarna terug via het riool in het oppervlakte water. En bij douchen is dat zonder verdere toevoeging van (chemische) vervuiling. Conclusie: Je 2 vragen zijn niet direct te combineren, ze hebben beide een apart antwoord nodig. Reizen: Per gelegenheid kijken wat schoner is...de ene keer de trein (als je alleen reist tenminste... de andere keer eigen auto. Douchen: Afh. van de manier waarop je je water verwarmt. (zonneboiler, warmtepomp systeem, conventioneel in volgorde van vervuiling...ik laat de mogelijkheid van afval warmte als opwarmings mogelijkheid buiten beschouwing...de kans is maar zeer klein dat je via die weg aan warm water komt.)

stoppen met vlees eten is bij verre de meest effectieve wijze om groener te leven

Om de dag wat langer douchen is gemiddeld iedere dag éven douchen. En dan geen auto. Lijkt mij de beste van de twee.

Dat OV rijdt toch wel, dus ik ben geneigd voor de tweede optie te kiezen. Als je piekert over je waterverbruik, zou je een waterbesparende douchekop kunnen aanschaffen.

Ik redeneer zo : Wanneer je een douche neemt en je gebruikt weinig zeep of milieuvriendelijk natuurzeep is eigenlijk niet echt meedoen aan vervuiling. Het warmteverbruik daarentegen wel. Een auto : het verbruik vervuiling van olie , benzine , geluidsoverlast ...zijn mijn inziens meer vervuilend, maar helaas ook ons comfort.

Och, als je alles met mate doet blijft er genoeg groen over! Overal waar te voor staat is niet goed....

douchen kost aan gas een halve kuub gas, als je 12 minuten doucht, dat is 800 gram co2, je kan daar mee 10 km met je eigen zuinige auto rijden, of 20 km openbaar vervoer. let op, dit is alleen brandstof, niet het maken van de auto, of de douche

Verf je huis groen, je haren, koop groene kleding. Je leeft dan al iets groener.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100