Waar komt, in de winter, het regenwater vandaan?

In de winter regent het (veel) meer dan in de zomer. Maar door de lagere temperatuur verdampt er veel minder (oceaan)water, zouden er minder wolken gevormd moeten worden, en zou er dus ook veel minder regen moeten vallen.
Kijk ik naar buiten dan blijkt het tegendeel waar.

Luchtstromingen blijven grotendeels draaien op het halfrond waar ze ontstaan, dus daar kan de aanvoer ook niet vandaan komen.
Wáár komt ons regenwater dan vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De neerslag in NL is in de winter (dec, jan, feb) niet hoger dan gemiddeld maar juist gelijk of lager. Zie bron 1. Verhoogde neerslag is er wel in de herfst (sept, okt, nov). En zelfs dat wijkt niet veel af van het gemiddelde (max zo'n 30% hoger dan een gemiddelde maand). De hoofdverklaring is dat de Noordzee dan nog niet is afgekoeld (zie bron 2) en er dus nog wel degelijk nog flinke verdamping plaatsvindt. De lucht is dan echter wel al kouder zodat uit de verdampende juist meer neerslag valt. Toegevoegd na 46 seconden: verdampende LUCHT

Bronnen:
http://www.boardshortz.nl/wp-content/uploa...
http://www.weerstationuithoorn.nl/Weer/Nee...

Toch verdamping van de oceaan. Golven en wind zorgen ook voor verdamping van het water.

De tempeatuur van het oceaanwater is vrij constant. Die temperatuur is verantwoordelijk voor de verdamping (gemiddelde snelheid van de watermoleculen). Niet de luchttemperatuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100