Hoever hangen de wolken of is de lucht als ik richting de horizon kijk?

Wat ik mij afvroeg toen ik laatst naar de wolken links van mij keek, waarbij rechts blauwe lucht was, hoever ik dan wel niet kijk in kilometers. Boven hoeveel kilometers van mij hingen die wolken wel? En als ik naar de blauwe lucht kijk, heb ik dezelfde vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij ons hangen de HOOGSTE wolken op max 13 km hoog: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Wolk De horizon ligt (op 180 cm ooghoogte) op 5 km afstand. http://www.goeievraag.nl/vraag/ver-horizon.33414 Toegevoegd na 6 uur: Ter aanvulling: in de gematigde zones hangen de hoogste wolken op maximaal 13 km. In de tropen kunnen de wolken tot 18 km komen: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Wolk#Hoe_hoog_hangen_de_wolken

"Er zijn vier hoofdtypen, ook wel wolkenfamilies genaamd: - Lage bewolking - Middelbare bewolking - Hoge bewolking - Verticaal ontwikkelde bewolking Lage bewolking: De lage etage van de atmosfeer kent twee wolkengeslachten: Stratocumulus en Stratus De basishoogte van deze wolken ligt binnen de gematigde breedten tussen 0 en 2 km (0 tot 6500 voet). Mist is ook laaghangende bewolking die tot de grond reikt en behoort wanneer het van de grond komt tot het geslacht stratus. Middelbare bewolking Wolken halverwege de troposfeer, tussen 2 en 5,5 kilometer (6500 en 16500 voet), worden middelbare wolken genoemd. Er worden twee geslachten onderscheiden: Altocumulus (ook wel schaapjeswolk) en Altostratus. Hoge bewolking Wolken die boven een hoogte van 5,5 kilometer voorkomen, bestaan meestal volledig uit ijskristallen. Ze lijken heel langzaam te bewegen of zelfs stil te staan, maar door de grote hoogte geeft dat een vertekend beeld: in werkelijkheid gaan ze snel, soms meer dan 100 km/uur. Veel van deze wolken hebben een draderige, harige of veerachtige structuur. De Latijnse hoofdnaam voor deze vederwolken is cirrus (Latijn voor "haarlok"). Er worden drie geslachten onderscheiden: Cirrus, Cirrocumulus en Cirrostratus Verticaal ontwikkelde bewolking Verticaal ontwikkelde wolken op hoogtes tot 18 km, maar dit is sterk afhankelijk van de temperatuur en de luchtdichtheid. Het grote verschil tussen verticaal ontwikkelde wolken en bijvoorbeeld lage wolken, is dat lage wolken op één bepaalde 'etage' zijn, en verticale wolken zo verticaal ontwikkeld dat ze op meerdere etages zijn. Cumulus, Cumulonimbus (lage met omhoog verticaal) en Nimbostratus (lage tot middelbare met een neerwaartse verticaal) Wolken boven de troposfeer Naast de drie wolkenfamilies in de troposfeer komen er ook wolken voor daarbuiten in hogere lagen van de dampkring. Dit zijn: parelmoerwolken en lichtende nachtwolken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolk#Classificatie Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Parelmoerwolk Toegevoegd na 3 uur: Met dank aan de oplettendheid van Pelle, de onderste link moet zijn: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtende_nachtwolk Parelmoerwolken zijn ook op grote hoogte te vinden, maar hoe hoog precies wordt in die bron niet gemeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100