Hoe weten de weergeleerden nu al dat we een extreme winter krijgen ?

De zgn. Horrorwinter. Hoe kan men nu al zien wat voor winter het wordt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat gebeurt met behulp van computermodellen. Daar kun je ook het weer voor over 2 jaar mee uitrekenen. Als je er genoeg gegevens in stopt, dan rolt er ook wel wat uit. Zo wordt ook het weer van morgen en overmorgen voorspeld. Maar hoe langer de termijn, hoe onnauwkeuriger het wordt. 14 daagse weersvoorspellingen zijn er ook al, maar zeer onnauwkeurig. Daar heb je dus nog niet zo veel aan, en je kunt rustig stellen, dat een de weersvoorspelling voor 2 of 3 maanden een betrouwbaarheid heeft van nul. Eigenlijk zitten er in je vraag 2 dingen waar je vraagtekens bij kunt zetten. Niet DE weergeleerden weten dat het een extreme winter wordt, maar een enkele weergeleerde weet dat. En die paar weergeleerden die weten dat ook niet; ze voorspellen het. Er zijn genoeg meteorologen die net zo geleerd zijn, en zich niet aan dit soort voorspellingen wagen. Als je zo nu en dan teletekst pagina 704 bekijkt, dan zul je zien dat het voorspellen van het weer over 5 dagen al knap lastig is. En de ANWB wordt terughoudender met het "weeralarm" (ook voorspeld door meteorologen) omdat het vaak een onnodige waarschuwing blijkt te zijn. In dat geval lukt één dag vooruit kijken al niet. Het ligt ook vaak aan de media. Als ergens een meteoroloog zegt, dat er aanwijzingen zijn, dat er mogelijk een strenge winter komt, wordt het in de berichtgeving al snel, dat het zeker is, dat we in een horrorwinter terechtkomen. Zo gaat het met medicijnen tegen kanker ook. Als een onderzoeker zegt, dat er een mogelijke doorbraak is op dit gebied, en dat we over 15 jaar meer weten, maakt de Telegraaf er van: "nieuw medicijn tegen kanker" Je moet dit pas gaan geloven, als een flink aantal meteorologen gaat beweren dat er een horrorwinter aankomt, en zover zijn we nog lang niet.

Hoe streng de winter wordt kan niemand met zekerheid zeggen, zelfs de natuur geeft verschillende signalen. Uit de historie weten we als oktober en november behoorlijk warm zijn er een zachte winter op volgt. Uit overleveringen is echter weer vast komen te staan dat wanneer er veel noten (eikels, kastanjes etc.) van de boom vallen er een strenge winter aankomt. Nu hebben we met beide fenomenen te maken, ik durf er geen voorspelling op los te laten.

Het heeft te maken met de straalstroom. Deze stroming is te vergelijken met een rivier die over een schaal en de loop wijzigt op een wat grotere tijdschaal (hier is de bron wat onduidelijk, maar ik dacht over maanden en hij volgt ook de seizoenen (s winters zuidelijker). In 2007 bleek de enorme wateroverlast in de zomer achteraf te verklaren door een bijzonder verloop van de straalstroom. Het pad dat depressies volgen wordt bepaald door de straalstroom. Op het genblik is de straalstroom sterk gekronkeld zodat we in plaats van het gebruikelijke weer zachte lucht aangevoerd krijgen uit het zuiden. Je kunt je voorstellen dat de kronkel zich wat naar oost of west gaat verplaatsen, zodat we juist weer lucht uit het Noorden krijgen. In ieder geval is de gebruikelijke west oost richting van de straalstroom nu niet aanwezig en daardoor zou de verzachtende invloed van de Atlantische Oceaan weg kunnen vallen deze winter. Stellen dat we een winter des doods gaan meemaken is dus speculatief, maar niet volledig ongegrond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100