kan koe tegen onweer?

ik zie koeien buiten staan terwijl het onweert vandaar mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ja daar kunnen ze tegen (als ze de koe en de bliksem maar niet met elkaar in aanraking komen) de koe draait heel elegant zijn koeienbillen naar het slechte weer toe (bv heftige regen, hagel of wind die je vaak ziet bij een dergelijk onweersbui) en staan dan met meerdere 'klara's' in een groepje met de konten dezelfde kant op. omdat koeien vaak in een vlak gebied staan (de wei) waar bomen aan de zijkant staan kiezen enkele boeren ervoor om hun dieren binnen te halen (als dit mogelijk is) het is niet de eerste keer dat door bliksem de stroom op het schrikdraad inslaat waardoor het schrikdraad niet meer werkt (koeien gaan er doorheen als ze schrikken van een inslag zo vlakbij) er zijn ook nog andere rampscenario's op te sommen, wat voor de koe niet bevorderlijk is, maar zonder 'bad luck' zijn koeien onweer-proof.

Zolang de bliksem niet in de koe zelf inslaat kan hij prima tegen onweer, net als mensen. Toegevoegd na 16 seconden: hij=zij (hoewel voor stieren hetzelfde geldt)

Als er een sloot is bij het weiland, zie je, dat de koeien allemaal met hun kop boven de sloot gaan staan : dit verkleint de kans op blikseminslag. Vooral, als er rondom wat hogere bomen zijn, waar de bliksem dan eerder in slaat.

Vroeger toen koeien nog wild waren, konden ze er ook tegen... Wel is het zo dat een koe minder melk produceert na een onweersbui, maar dit komt door stress... Want ook koeien houden niet van onweer...

Ja, maar het wordt een stuk gevaarlijker. Koeien hebben de neiging op een 'kluitje' bij elkaar te gaan staan, bij de afrastering van de wei. Als de bliksem op de draad staat, zullen de koeien die er vlakbij staan door spanningoverslag gedood worden door de bliksem. In een krantenbericht uit 2009 las ik dat jaarlijks een kleine 100 koeien (in ons land) 'doodgebliksemd' werden. Mensen kun je het advies geven om bij onweer nooit in de buurt van een metalen afrastering te gaan staan maar koeien zijn wat minder gezeglijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100